Волен като Волен без присъда :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

2
182
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

През юни присъдата на Сидеров изтече и оттогава поведението му видимо се промени

Откакто е част от управляващата коалиция, а партията му влезе в кабинета на „Борисов 3“, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не прилича на себе си. Доскоро той изглеждаше тих и хрисим.

Напоследък обаче Сидеров започна отново да буйства – вътре в коалицията, а през последните седмици и по столичните улици. В понеделник спря излъчването на партийната телевизия „Алфа“, като Сидеров посочи за виновник правителството (което партията му подкрепя). След това през телевизията той започна да изпраща съобщения, в които обвиняваше в джендъризъм и соросоизъм (неологизми, родени в ерата на фалшивите новини, които следва да опишат основните врагове на националистите – Сорос и защитниците на Истанбулската конвенция) вицепремиера Валери Симеонов и председателя на групата на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов. В сряда Сидеров и депутатите му не се появиха в парламента.

Поведението на Сидеров вероятно може да се обясни с желанието му да наложи бившия национален координатор на партията и бивш главен секретар Светлозар Лазаров за вътрешен министър или главен секретар. Другата хипотеза е желанието на Сидеров да оглави листата на патриотите на изборите за евродепутати през пролетта – нещо, което той загатна, стопляйки отношенията си с Николай Бареков. Встрани от свръхактивността му на политическия фронт, буйствата на Сидеров в обществения са не по-малко интересни

Суданската история

„Суданец налетял на жената на Сидеров заради ударено странично огледало“, написа миналата събота „24 часа“, разказвайки трагикомична случка на столичния булевард „Симеоновско шосе“, в която главни герои са трижди осъжданият за хулиганство Волен Сидеров, съпругата му Деница, евродепутатът Николай Бареков, половин дузина полицаи и суданецът с българско гражданство Мажди Гандур. Той не е криминално проявен и работи като мениджър в софийския офис на голяма чуждестранна транспортна фирма в България.

Накратко – огледалата на джипа на Гандур и джипа (BMW) на Деница Сидерова се закачат, което става повод за спор.

Една скоба – в имуществената декларация на Сидеров не е описано семейната имуществена общност да разполага с подобен автомобил. Проверка показа, че той е собственост търговско дружество „Блек сий асет мениджмънт“, което е свързано с „Грийн Лайф“ на областния управител на София-град Николай Пехливанов.

За минути на местопроизшествието пристига полиция, Волен Сидеров и журналисти от партийната телевизия „Алфа“. „Както карам, профучава някой покрай мен и ми обръща огледалото. Излизам да видя дали е одрано, да видя дали има щета по огледалото. Обръщам се и виждам висок тъмнокож мъж, който започва да ми говори на английски. Казвам му – тук е България, при което той започва да ръмжи и да ме избутва“, казва Сидерова пред телевизията на партията на съпруга й. Малко по-късно репортерът на „Алфа“ ще коментира говорещия по телефона суданец с думите: „Може би говори с наемни убийци.“

Намесата на Сидеров и компания явно има ефект, защото полицаите в крайна сметка арестуват суданския гражданин за 24 часа. Те приемат, че суданската му книжка не важи в България, и свалят номерата на колата му. Случаят е докладван от полицията на Софийска районна прокуратура, но прокурор Иво Беров приема, че няма данни Мажди Гандур да е извършил хулиганство, и връща преписката в 4 РПУ, където да преценят дали няма данни за „дребно хулиганство“.

В крайна сметка срещу Гандур е съставен акт по указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ), тъй като полицията приема, че той е „ръмжал в лицето [на Сидерова] заплашително“. Суданецът е изправен пред Софийския районен съд. Към преписката по делото са докладните на полицаите, присъствали на местопроизшествието, от които става ясно, че групата около семейство Сидерови се е опитала да осуети проверката. Съдия Николай Василев приема, че Мажди Гандур не е извършил закононарушение, защото УБДХ няма как да санкционира „неразбираемо ръмжене“.

„Ако се приеме вярна тезата, че ръмжащите граждани, издаващи неразбираеми звуци, следва да отговарят по УБДХ, то всеки гражданин, който си тананика, подсвирква, жужи или издава подобни звуци би бил потенциален нарушител на обществения ред“, пише в мотивите си съдия Николай Василев. Той отбелязва в акта си, че видно от полицейските докладни на място е имало „репортери и лица от мъжки и женски пол, видимо употребили алкохол и миришещи на алкохол“, които са „били доведени на мястото и са придружавали водачката“. Съдия Василев определя техните действия като противозаконни и коментира, че те е трябвало да отговарят пред закона – нещо, което полицията обаче им е спестила.

Решението на Софийския районен съд става причина срещу съдията да започне атака от партийната телевизия, на която реагира дори и изпадналият в летаргия Висш съдебен съвет. От Софийския районен съд разказаха как екип на телевизия „Алфа“ причаква всеки ден съдията в сградата на съда.

Волен Сидеров използва повода, за да поиска оставката и на вътрешния министър Младен Маринов и на шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Защо? Защото са допуснали суданец да ръмжи на жена му.

И на вас ще ви поръчам оркестър

Следващата проява на лидера на националистите беше в заведението „Къщата с часовника“ на столичната „Московска“, където той е чест гост. Във Фейсбук потребител с имена Ivanova Ivanova описа случка, в която твърди, че е отишла в ресторанта заедно с партньори от Западна Европа. Там попадат на компанията на Волен Сидеров (съдейки по снимките) и влизат в спор, тъй като получават забележка да говорят на български, а пък те обвиняват масата на националиста, че от нея се пуши. Гостите подават сигнал до районната здравна инспекция, но вместо тях на място идва мобилен оркестър от ромски произход, а Сидеров започва да свири на барабаните и да събира пари (поне видно от снимките във Фейсбук). Гостите в крайна сметка напускат заведението.

От РЗИ – София, отговориха, че са направили изненадваща проверка на следващия ден, тъй като не разполагат с денонощен екип. В „Къщата с часовника“ обаче не се е пушело. Последвала е още една проверка, но без резултат.

Няколко дни след инцидента Сидеров отрече да е имало инцидент: „В социалните мрежи може да пише всичко. Не мисля, че е имало скандал и това въобще е интересно.“ А по въпроса за оркестъра уточни: „Искате да ви свири този оркестър? Мога да го ангажирам, мога да викна и други.“

Завръщане в миналото

Откакто е в управлението, нямаше и помен от онзи Сидеров, който през 2013 г. гонеше протестиращите срещу кабинета „Орешарски“ с викове „К***и на Бойко!“ или се появяваше въоръжен ту с палка, ту с пистолет. Спомняте ли си, че тогава лидерът на „Атака“ съвсем сериозно обясняваше, че се подготвят терористични актове и кървави сцени, зад които стоят „Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Румен Николов-Пашата и други гангстери, които работят за Борисов в момента“.

Кабинетът „Орешарски“ падна, а Сидеров загуби ролята на златен пръст. По време на втория кабинет „Борисов“ бившият главен редактор на „Демокрация“ намери нова роля – на неформална милиция, която щурмува НАТФИЗ в търсене на незнайно какво.

В един момент чашата преля и патриотът русофил беше задържан, а малко след това се призна за виновен по три отлежаващи дела срещу него за хулиганство и сключи споразумение с прокуратурата, като през юни 2016 г. получи общо наказание от две години пробация – среща с пробационен служител, задължителна регистрация по настоящ интерес и удръжка на 25% от заплатата му като депутат.

През юни присъдата на Сидеров изтече и оттогава поведението му видимо се промени. Както разбираме тези дни – очевидно поради обостряне на политическия му апетит. /“Капитал“.