Първа помощ при припадък – какво трябва да знаете? (СНИМКИ)

2
218
Добави коментар
slavchev
slavchev

Всеки от нас, поне веднъж в живота си, е ставал свидетел на злополука. Вариантите са два – или веднага да се втурнете да помагате, или да стоите настрани и да чупите пръсти от объркване, защото просто не знаете какво да направите в тази критична ситуация.

Краткосрочна и внезапна загуба на съзнание или припадане е спешен случай, от който никой не е имунизиран. Страх, нервен шок, физическо изтощение или недостатъчно количество чист въздух в стаята – причините са много, но едно е заключението: всеки трябва да може да даде първа помощ в този случай!

Първата помощ при припадък е основно умение, което всеки съзнателен човек трябва да притежава. Предлагаме ви да се запознаете как да осигурите първа помощ в този случай.

Първа помощ за припадък

СИМПТОМИ НА ПРИПАДЪК

Замаяност, внезапна слабост, гадене, замъглено зрение, изтръпване на крайниците са симптоми, които най-често предхождат припадък.

Пулсът е слаб, повърхностен, кръвното налягане рязко пада.
Дихателните пътища на пациента, по правило, са отворени, но дишането е плитко и рядко.
Реакцията на зениците към светлината е слаба, рефлексите често са забавени.
Кожата е бледа, студена на допир, покрита с пот.

По време на загуба на съзнание човек пада. Този симптом се дължи на защитните механизми на тялото: се оказва, че кръвоснабдяването на мозъка се нормализира в хоризонтално положение, така че след известно време пациентът възвръща съзнанието без помощ.

ПРИЧИНИ ЗА ПРИПАДЪК

В някои случаи причината за припадане крие много повече опасности и за да разберем със сигурност какво причинява внезапната атака, ще ви кажем какви типове са припадъците.

Вазовагален синкоп

Никой не е имунизиран от такъв синкоп, особено от твърде чувствителните хора. Страх, тревожност, напрежение, кашлица,  и дори смях могат да бъдат причина за краткосрочна загуба на съзнание. И макар че това е най-често срещаният вид припадък, всеки без изключение трябва да може да оказва първа помощ в такава ситуация.

Сърдечен синкоп

Сърдечна недостатъчност, аритмия и инфаркт могат да бъдат придружени от загуба на съзнание. Това е ситуация, при която е необходимо незабавно да се идентифицира причината за припадането, да се вземат подходящи мерки и да се потърси линейка.

Постурален синкоп

Припадък може да настъпи след дълъг престой в изправено положение, с внезапен преход от хоризонтално към вертикално, със значителна загуба на кръв, анемия или дехидратация.

Неврологичен синкоп

Умора, мигрена, пренатоварване и прегряването са друга причина за загуба на съзнание, което не може да бъде пренебрегнато.

АЛГОРИТЪМ ЗА ПЪРВА ПОМОЩ

Първото нещо, което трябва да направите веднага, е да постави жертвата в хоризонтална позиция на гърба ѝ, като долните й крайници са повдигнати на 45 ° (позиция на Трендленбург), така че главата и раменете да са на едно ниво с таза. Достатъчно е да поставите краката на пациента на табуретка или например на пейка, ако на улицата е възникнал проблемът.

След това е необходимо да се осигури подходящ поток на кислород, а именно: да се отстранят стягащите части на дрехата (яка, маншети, колан, шал) и да се отворят прозорците в стаята. Трябва да обърнете главата на пострадалия, за да избегнете аспирация на повръщането.

Ако е възможно, поднесете памучен тампон, навлажнен с дразнещо вещество (амоняк, оцет, етерично масло с остър мирис) до носа на пациента, за да стимулирате дихателните и васкуларните центрове. Вдишването на изпарения от амоняк обикновено помага да се върне пациента в съзнание за кратко време.

Друг ефективен начин да помогнете е да поставите мокра и студена хавлиена кърпа на челото на жертвата или да намокрите лицето му със студена вода, да потупате бузите му и да разтриете ушите му.

В случай на продължителна загуба на съзнание е необходимо да се разтрие горната и долната част на жертвата, да се загрява с нагревателите и след като се върне в съзнание, да пие горещ чай и да се успокои.

Източник: zdrave.to

Първа помощ при припадък – какво трябва да знаете? (СНИМКИ)

Рейтинг: