ТВ бокс Alfawise A8 – супер евтин ТВ бокс с Android 8 от GearBest. Ревю, информация, цена

5
275
Добави коментар
PublicImage
PublicImage

Търсите евтин и функционален ТВ бокс? Alfawise A8 е един от задължителните модели, които да погледнете.

Alfawise A8 е изключително евтин ТВ бокс от GearBest. Клик върху избражението за актуална цена и поръчка

Марката Alfawise може и да не ви е известна, затова ще ви кажа няколко думи за нея. Това е собствена марка на онлайн магазина GearBest, с това име се предлагат смарт устройства, дребна битова техника и полезни джаджи на ниска цена. Цялата им продуктова гама може да разгледате тук 

Но да се върнем на умната телевизионна кутийка от нашето ревю. Alfawise A8 се явява едно от най-евтините и достъпни устройства на пазара. Както и да го гледате, $29 са си около 50 лева.

Но какво получаваме за парите си и дали ще ни върши работа този ТВ бокс? Ако пък изобщо не сте наясно, какво е TV box вижте тази статия

Основни характеристики на ТВ бокс Alfawise A8

Операционна система: Android 8.1 Oreo
Процесор: четири ядрен Rockchip 3229 (RK3229)
Видео: Mali-400 MP
поддръжка на MPEG-4, H.264, H.265 (4K Ultra HD)
RAM: 2GB DDR3
ROM: 16GB
връзка: LAN, WiFi 802.11 b/g/n, HDMI, 4 x USB2.0
размери: 10,5 х 10,5 х 1,5 см
тежи:  гр.

Дизайн, опаковка, комплект

комплект: дистанционно, HDMI кабел, смарт бокс, EU топ адаптер, кратки инструкции

Нормално е за ТВ бокс от този ценови клас да бъде опакован в семпла кутийка, съдържаща най-нужното. ТВ Бокс 1бр., HDMI кабел, базово дистанционно (2 батерии AAA ще са ви необходими) и евро тип адаптер захранване 5V/2A.
На пипане усещането е, като да държите евтина китайска играчка в ръце. Но кой ли търси луксозно преживяване за пръстите точно тук?

схема: разплоложение на входове и изходи на Alfawise A8

Ще намерите обичайния асортимент от портове като RJ45 100mb Ethernet, HDMI 2.0 и SPDIF коаксиално аудио. Аналоговият аудио/видео изход може да вдъхне нов живот на още по-стари и още по-тъпи телевизори. За мен тук обаче има една приятна изненада. Повечето Android TV устройства имат два USB порта, които могат да бъдат разочароващи, ако се опитате да прикрепите повече от две добавки като безжична клавиатура, мишка, външен диск и т.н. Alfawise A8  има 4 USB порта. Лекото разочарование е липсата на Bluetooth. В предната част на смарт кутийката има ЛЕД светлина, която указва, че ТВ боксът работи. Не е часовник или нещо друго, просто синя светлина.

Операционна система и приложения

Alfawise A8 ползва Mediabox launcher. Начален екран

Alfawise A8 е задвижван от Android 8.1, която осигурява бърза и стабилна работа. Има стандартно меню за настройки на Android 8, което се показва в дясната част на екрана, при натискане на бутона Settings и е почти изцяло преведено на български език.
Да поговорим за лаунчъра на Alfawise A8 (графичната среда, която ви посреща на началния екран). Та този лаунчър има семпъл и подреден вид. Дори прекалено семпъл, защото ми липсва горното меню, в което получавам нотификации и долното меню с бутони за навигация. Напълно оптимизиран за работа с дистанционното управление. Основната част на лаунчъра, с големите бутони, не може да бъде редактирана, може да добавяте иконки на апликации в долната лента.

Но все пак вече няколко дни не ми дава мира един въпрос – ЗАЩО?! 
Защо, по дяволите, са спестени точно лентата за навигация и тази за нотификации? Реално не намирам начин да видя апликациите, които работят във фонов режим. Бутонът за екранна снимка, за целите на това ревю, също ми липсва. Известията също не ги виждам, а имам усещане, че от Android менюто също ми липсват някои неща. За сметка на това милите китайци са ми оставили като налична апликация Калкулатор. Повярвайте ми, фул скрийн на калкулатор върху над 24-инчов монитор винаги изглежда впечатляващо.

апликации в смарт ТВ бокс Alfawise A8

Хубавото е, че идва сравнително изчистен откъм апликации. Това, което ще откриете, освен калкулатора, са Google Play и алтернативното хранилище за апликации Aptoid TV. Там се намират интересни апликации, които не присъстват в Google play. За сметка на Kodi, тук имаме RKMC медия център, тъй  като цяло Kodi не се спогаждало много много с Rockchip. Две апликации ще ви помогнат да получавате картина от друго устройство и да я излъчвате на голям екран чре този ТВ бокс – DLNA и WiFi display.
Два браузъра ще ви водят в дебрите на интернет – Chrome и Lightning. Версията на Youtube, която е инсталирана тук, има възможност да възпроизвежда видео до 4К. Споменавам го, защото наскоро установих на друго старо устройство, че вече не мога да избирам HD качество на картина.
О, забравих, има възможност да се подават гласови команди към този ТВ бокс, това ви се натрапва постоянно от надписите, които вървят в горен ляв ъгъл. Но при положение, че нямаме вграден микрофон нито в ТВ бокса, нито в дистанционното, ми се струва ненужно. Но пък ако закачите слушалки с микрофон, ще можете да търсите в мрежата само с глас. Яко, а?

Производителност и работа с ТВ бокс Alfawise A8

Alfawise A8 tv box работи на базата на Rockchip RK3229 система, с четириядрен ARM Cortex-A7 процесор, ARM Mali-400MP2 видео и 2GB DDR3 памет. Предлага Wi-Fi 802.11n и Ethernet 100 Mbps, четири USB 2.0 порта.
Основна характеристика на този SoC е поддръжката на HDMI 2.0 и хардуерно декодиране на 4K (H.265) видео с 60 кадъра в секунда. Той също така поддържа декодиране на 4K видео формати H.264 и VP9 с 30 кадъра в секунда.

резултати от geekBench 4 за ТВ бокс Alfawise A8

Видимо, резултатите от GeekBench не са от най-впечатляващите, но нека не забравяме, че говорим за ТВ бокс, който трябва да и струва под 50лева.

Може би WiFi модулът не е от най-добрите, които може да получите, и ще ви посъветвам да го ползвате в близост до рутер или, ако е възможно, директно да го свържете с интернет с LAN кабел. Друго, което забелязвам, е че HDMI-CEC не работи, въпреки присъствието му в настройките.

4-те USB-та се оказаха полезни. В един момент се хванах, че докато го човъркам, съм закачил флашка, безжична мишка и още 2 устройства за контрол с клавиатура на тях.

И тъй като ми е необходим ТВ бокс, на който да гледам телевизия, клипове от Youtube и филми от HBO – този е идеален. Пробвах го и с апликацията IPTV от Google Play, като заредих произволен руски плейлист с ТВ канали, на който попаднах в мрежата. DA player, който много от вас сигурно ползват за гледане български ТВ канали, не се поддържа от това устройство, според Google Play, но пък може да го инсталирате от Aptoid. Нека да не останете изненадани.
Kodi, както споменах, е заменен с RKMC. Няма го стандартното Kodi хранилище за добавки, а това на RKMC не работи. За тест добавих репото на TVaddons.co и успях да подкарам произволен видео плъгин без забележки. Друга алтернатива ви е FTMC, но той е заспал на ниво Kodi 16.

Цена, поръчка и финални думи за ТВ бокс Alfawise A8

GearBest предлагат това устройство, което се явява един от най-евтините смарт ТВ бокс устройства. Цената му е $29.99 към момента на публикуване. Обърнете го в левове по курс на деня и ви съветвам да не го купувате за нито лев повече. Просто толкова си струва. Идеално би могъл да се впише на място, където има надеждна интернет връзка, за да гледате онлайн любимите си филми, ТВ канали или музика. Въпреки кусурите, цената му е пренебрежимо ниска, за да го мислите чак толкова.

 

Фото ревю

Споделете, ако статията е била полезна