Блогът на Апостол Апостолов :: ПАК НАРИТАХА ДРЕБНИЯ КАГЕБЕШНИК

2
204
Добави коментар
tocco
tocco

                                                        ОГЛУШИТЕЛЕН ШАМАР ЗА ФАСА

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на украинска църква. Церемонията се състоя днес в резиденцията на патриарха в Истанбул.

  „Днес е исторически ден. Подписахме споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенската патриаршия“, заяви след подписването Порошенко.

„Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква“, добави той. По думите на украинския президент, „процесът приключва, създадени са всички условия за подготовка за Вселенски събор, за да бъде предоставен според каноните томосът (документът) на автокефалната църква“.

Вартоломей от своя страна отново заяви, че правото за предоставяне на автокефалия влиза в пълномощията му, а също така изрази мнение, че подобни действия „ще спомогнат за преодоляване на разкола, съществуващ в Украйна вече от 30 години“. „Освен това Ви благодаря за направените посещения във Вселенската патриаршия, за чудесния храм „Свети Андрей“, който ни предоставихте в Киев, за да има майката църква постоянно представителство в Украйна“, обърна се той към Порошенко.

На 18 октомври Върховната рада подкрепи инициатива на Порошенко, като предостави на Константинополската патриаршия за постоянно ползване Андреевската църква в Киев. Междувременно свещенослужители от Харковската, Сумската, Днепропетровската, Полтавската, Запорожката, Одеската, Херсонската, Ровненската и Кировоградската епархия вече заявиха, че подкрепят изцяло каноничната Украинска православна църква.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.