Ето 4-те навика, които ще намалеят умората и безпокойството | Анелия Стоилова

4
343
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

И четирите навика са всеобщо известни. Но същевременно с това често са и първите, които пренебрегваме. Затова напомнянето им, винаги е добре дошло. Навик 1: Освобождавайте работното си място от всички документи, книжа и материали, които нямат отношение към решаваната задача в момента. Оставете само тези, които имат отношение към момента. Един поет е казал: „Редът е първият закон на небесата“ Редът е добре да е и първият закон за човек, който иска спокоен работен ден. Много време ми трябваше да надвия себе си, за да се убедя в силата на този навик. Бюрото ми в голяма част от времето беше в т.нар. творчески хаос. Знаех мястото на всичко: от незначителна бележка, до важен документ. И се заблуждавах, че всичко е под контрол. Докато в един от онези „дъждовни“ дни, не са хванах за главата колко работа ме чака, а как да не ми се работи. Е, свърших достатъчно за деня, но тревогата не ме напусна през целия ден, а вечерта умората беше огромна. Та: – дори самият вид на претрупаното работно място с непрегледани документи или други, чакащи своя ред, създава напрежение, безпокойство и объркване; – напомнянето колко недовършена работа имаш и малкото време, с което разполагаш, предизвиква не само бърза умора, но и може да доведе до физически неразположения. Понякога губим енергия заради това, че ни се струва невъзможно някога да приключим със задачите си.

Навик 2: Изпълнявайте задачите по реда на тяхната важност! Да изпълниш 5 маловажни неща, за сметка на решаването на една важна задача, в края на деня няма да ви накара да се почувствате по-активни и по-ефективни. Напротив, усещането, че важното е пропуснато, ще ви докара повече умора и тревога. Затова всеки ден приоритизирайте задачите за деня!

Навик 3: Когато фактите за вземане на решение са пред вас, не отлагайте, а решавайте незабавно. Понякога приказката „Утрото е по-мъдро от вечерта“ е валидна, но обикновено за случаите, когато се колебаете. Събрали ли сте достатъчно доказателства за правилността на вашето решение, няма нужда да „преспива“. Единственото, което правите е, да натоварвате мозъка си с нещо, на което вече знаете решението.

Навик 4: Организирайте работата, разпределяйте отговорността и осъществявайте контрол. Няма нужда вие да правите всичко, когато работата е съвместна, екипна или вие сте ръководител. Не че няма да успеете, но ще сте постоянно с едно чувство на бързане, напрежение и тревога. Най-трудно е да се научим да разпределяме отговорността, особено когато някой път сме го направили между неподходящи хора. Но колкото и да е трудно, сте длъжни да го направите, ако искате да избегнете умората и напрежението.