КОМПОТ или тайната на добрите делови обноски | Анелия Стоилова

4
390
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Добрите делови обноски се основават на принципа за осъзнатата загриженост за интересите и чувствата на другите. Да мислим и действаме така, че да показваме уважението и загрижеността за своя делови партньор, така както към себе си.  Ще има ситуации, в които ще е изпитание на волята да превъзмогнем себе си и да не се възползваме от по-слабата позиция на някой срещу нас. Но това предизвикателство ще ни спечели уважението както на околните, така и на самите нас, а и ще се отрази благоприятно на самочувствието ни.

И така да забъркаме КОМПОТ-а или с други думи кои са златните правила на добрите делови обноски?

К ачества – да представяме пред другите своите собствени мнения и ценности; О браз – представяне в максимално най-добра светлина М аниери – бъдете възпитани, а не груби или невъздържани П остоянство – бъдете честни и искрени О тстрани – поглеждайте от време на време себе си през очите на другите Т актичност – мислете, мислете, преди да заговорите.

Ето, КОМПОТът е готов, но преди да го консумирате, още малко информация за всяка от съставките му.

Качествата на всеки са уникални и старанието да ги разкрием така, че да бъдат оценени, ще ни се отблагодари. Добре е да сте отдадени на работата, но не и прекалено емоционални. Можете да бъдете забавни, но не бъдете несериозни. Бъдете самоуверени, но не и самонадеяни. Показвайте загриженост към другите, пазете се от необмислени или нетактични действия. Познавайте и спазвайте нормите за благоприличие, за да не се окажете неподходящи за дадена работна среда.

Образът, който е съвкупност от външен вид и излъчване, може да не е най-силната ви страна, но не го превръщайте в най-слабата. Подходящо облекло, изправена стойка, подходяща поза при седене. Полагайте грижа за себе си, защото макар и неосъзнато, реагираме на това как изглежда човекът срещу нас. Нека външната обвивка не ви проваля, а да е във ваша полза.

Маниерите са другият начин, по който могат да разчетат колко почтени и коректни можете да бъдете. Проявите ли се като груби и невъздържани или ако думите и поведението ви показват нелоялност към компанията или колегите, то ще е трудно да искат да работят с вас. Добрите обноски предполагат поведение, с което да предразположите човека срещу вас да се чувства приятно и спокойно.

Постоянството в действия и думи е сигурен знак, че сте искрени и може да ви се има доверие. Не забравяйте, че доверие трудно се печели, но лесно се губи.

Отстрани означава да проявиш своята проницателност за това как бихте изглеждали през очите на другите в дадена ситуация. Отстрани означава предварително да се подготвиш за важни срещи. Отстрани означава да разиграеш хипотетични ситуации, за да си умерен в реакциите си. С други думи: подготвяйте се.

Тактичността е последната съставка, но в никакъв случай не е по-маловажна от другите. Тя е границата, която ни пази от предприемането на необмислени действия и казването на необмислени неща. Да реагираш веднага на провокацията е доста изкушаващо. Не по-малко е изкушаващо да се възползваш от дадена ситуация и да действаш импулсивно. А след това дълбоко да съжалявате. Та когато не сте сигурни е нещо, по-добре си замълчете!

Е, това беше днешния КОМПОТ!