Затлъстяване и наднормено тегло – 5 причини и 1 решение

1
232
Добави коментар
borola
borola

Затлъстяването и наднорменото тегло са основните здравни проблеми днес, които реално може да застрашат живота на милиони хора утре. Затова отношението към тези състояния трябва да се промени и справянето с тях би следвало да бъде основен приоритет на всеки засегнат.

Затлъстяване и наднормено тегло – колко сериозен е проблемът?

В България това е изключително сериозен проблем. Почти половината (49%) от българите имат индекс на телесна маса (ИТМ) над 26, при норма 19-24. Такъв индекс автоматично носи диагноза затлъстяване. Отделно, около 10% от хората у нас са с много по-висок индекс на телесна маса и при тях решаването на проблема със затлъстяването и наднорменото тегло не трябва да търпи отлагане.

Защо затлъстяването е толкова сериозен проблем у нас?

Споменатите данни от изследванията у нас може да се тълкуват само по един начин, а специалистите правят следните категорични заключения:

– огромна част от хората не умеят да се хранят правилно

– голяма част от сънародниците ни имат силно изкривена представа за диетата като понятие

– важността на физическата активност се пренебрегва и не се спортува достатъчно

– перспективата е плашеща, срещу затлъстяването и наднорменото тегло трябва да се вземат мерки

5-те основни причини за масовото затлъстяване

Теглото ни се определя от комплексното влияние на начина на живот, обкръжаващата среда, хранителните навици, метаболизма и генетичните особености на всеки човек. В тази връзка специалистите посочват 5 основни причини за коварното затлъстяване:

– Забавен метаболизъм
– Интоксикация на организма
– Инсулинов дисбаланс
– Недостатъчна физическа активност
– Неправилни диети

Физическата активност на хората днес отстъпва драстично пред тази на предните поколения, а голяма част от храната ни е некачествена. Последствията са налице – зачестяват случаите на хора със забавен метаболизъм, черният дроб често не успява да осигури необходимата детоксикация на организма, стига се до бум на затлъстяването.

Все повече хора разчитат на лечебно гладуване или диета за бързо отслабване, когато се стремят към идеално тегло. Основният проблем при тези методи са усложненията, които предизвикват, ако им се вярва сляпо или се прилагат неправилно. Ефикасна диета за здравословно отслабване е тази, при която тялото не се лишава от храна, а му се доставят пълноценни храни в комбинация с прием на точните продукти за отслабване.

Решаване на проблема със затлъстяването

Разнообразието от причини, водещи до натрупване на наднормено тегло не означава, че изход от ситуацията се намира трудно. Това, което е нужно е осмисляне на положението и разчитане на безвредни методи за преодоляване на затлъстяването. Това може да се постигне с приема на продукти от фамилия Калорекс/Calorex®. Те са разработени в няколко аспекта, помагащи за ускоряване на метаболизма, намаляване на апетита, забавяне усвояването на мазнините и стимулиране топенето на мазнини в областта на корема и талията. Гамата продукти Калорекс са първи избор на много диетолози като безопасен и сигурен помощник за решаване на проблема със затлъстяването и наднорменото тегло.

Преглеждания:
598