Детското затлъстяване – рисковите фактори за поява на наднормено тегло варират при момчета и момичета

1
234
Добави коментар
borola
borola

Съществуват някои фактори, които доказано провокират затлъстяване при децата. Съвременни наблюдения обаче показват, че те се проявяват в различна степен и с различна сила според пола на детето.

Например, проучване на учени от Университета в Мичиган, проведено по повод на това, че септември е месецът, посветен на борба с наднорменото тегло при децата, е доказало, че спортът при деца в предгимназиални курсове е много ефективно средство за намаляване на риска от затлъстяване при момчетата, но не толкова при момичетата. От другата страна енергийните и сладки безалкохолни напитки, които момчетата пият в по-големи дози, допринасят за затлъстяването при тях повече, отколкото напитките, които момичетата в ученическа възраст предпочитат – фрешове и пресни сокове. Същевременно с това, стоенето пред телевизора за повече от два часа на ден увеличава риска от натрупване на излишни килограми при децата и от двата пола.

Затлъстяването сред децата е проблем с много голяма социална значимост. Само за последните 30 години наднорменото тегло се е разпространило почти два пъти по-нашироко сред подрастващите и днес поне 25% от тях тежат повече, отколкото се счита за здравословно, имат ниски показатели на добрия холестерол, по-високо от нормалното за възрастта кръвно налягане и съответно са с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с връстниците си с по-ниско тегло. И, забележете, това е състоянието сред децата, които дори още не са се изправили пред рисковите фактори, които идват с навлизането в зряла възраст – силният стрес, заседяването пред бюрото на работното място и др.

Като възможен изход от наблюдаваната неблагоприятна ситуация, учените препоръчват различни мерки:
– създаването и съблюдаването на полезен хранителен режим за децата, отстрана на техните родители
– поставяне на лимит за гледане на телевизия и застояване пред компютъра
– избягване на сладките десерти и лакомства
– изграждане на навици за семейни сядания на трапезата и даване на пример за правилно и пълноценно хранене

Това, което всички посочват като първостепенна мярка, е колкото се може по-бързото реагиране при поява на признаци на затлъстяване и водене на усилена борба с този проблем, в името на предотвратяване на неизбежните бъдещи проблеми на засегнатите деца. Това, което ние предлагаме като допълнително ефективна в тази насока мярка, са природните добавки от серия Калорекс, които са подходящи и за деца и след лекарска консултация за определяне на дозата, могат да помогнат сериозно за решаване на проблема с детското затлъстяване и при момчета, и при момичета.

Преглеждания:
532