Семинар за студенти по ОСП се състоя в УНСС :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
159
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Петият семинар на тема „Възможности за бизнес за младите хора по линия на ОСП“ се състоя в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), гр. София. Събитието се организира от Асоциацията на земеделските производители в България по проект CAP-HOT SPOT, съфинансиран от ЕК. „Общата селскостопанска политика покрива всички аспекти на аграрния бизнес. Тя става все по зелена и се съобразява с опазването на околната среда. В момента тече дискусията за новия програмен период на ОСП и България трябва да защитава добре своите интереси“, заяви при откриването на семинара проф. д.ик.н. Пламен Мишев, ръководител катедра „Икономика на природните ресурси“ към УНСС.

На събитието присъстваха, както студенти от УНСС, така и от Лесотехническия университет.

Десислава Йонкова, експерт към териториялния офис на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ)- гр.София представи добра практика по ОСП, която е реализирана в стопанството на Петър Атанасов в с. Стамболово, Община Ихтиман. Био-фермата за култивирани гъби – Кладница е направена по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР 2014 – 2020. Гъбите се отглеждат по методите на биологичното производство с обща площ от 1200 кв.м. По проекта е закупена техника за капково напояване, сушилня и хладилна витрина. Той разкрива и сезанни работни места в района. 

Петя Куманова, зам.-главен директор на Главен дирекция „Съвети в земеделието и Аналитична лаборатория“ към НССЗ представи дейността на Службата, както и  безплатните услуги, които предоставят по консултиране на младите стопани, за развитие на собствен бизнес.

Таня Георгиева, експерт по проекта CAP – HOT SPOT запозна младите хора с мерките и схемите на ОСП, които може да използват, за да развиват собствен бизнес, както и финансовите инструменти за успешна реализация на идеите си. Тя разказа повече за политиката и целите на ОСП, както и за самия проект, който се осъществява от АЗПБ.