Безглутенови храни – ползи при дерматит

1
386
Добави коментар
borola
borola

Дерматит (екзема) е хроничен дерматологичен проблем, който протича с периоди на обостряне и ремисия и засяга различни зони от тялото. Най-голям процент от засегнатите са бебета и малки деца, като може да засегне дори новородени кърмачета в най-ранна възраст.

За да се овладее проблемът, е необходимо да се поддържа хидро-липидната мантия на кожата и да се ограничи максимално трансепидермалната загуба на вода. Контролът над този кожен проблем включва също така избягване на основните провокиращи фактори. Те са както вътрешни, така и външни: лошо състояние на чревната флора, прием на антибиотици, нарушение в мастната секреция на кожата, контакт с алергени и дразнещи материи и продукти, излагане на замърсители от околната среда, стрес и др.

Не бива да се пренебрегва обаче и начинът на хранене. Определени групи храни оказват негативен ефект при страдащите от дерматит, затова е добре да се избягват. Като един от основните отключващи фактори за развитие на екзема се смята състоянието цьолиакия, което се характеризира с непоносимост към глутен. Затова специалистите често препоръчват да се следва безглутенова диета и да се заложи основно на безглутенови храни за успешен контрол над проявите на екзема. Изключването на храните, които съдържат глутен, облекчава не само проявите на дерматит, но също така се справя с други негативни последствия от растителния протеин като подуване и стомашно неразположение, мигрена, и други кожни проблеми като акне и псориазис.

Безглутенови храни за хора, които страдат от дерматит

Храненето при хората с екзема е от ключово значение за начинът, по който се развива дерматологичният проблем. Храните, които консумираме, се разпадат в организма до малки частици, наречени хранителни вещества. Те от своя страна изграждат всяка клетка в човешкото тяло, включително и кожните клетки. Ето защо храната е от такова значение за контрол над кожното заболяване!

Ето кои са най-подходящите безглутенови храни, които са особено полезни за хората, които страдат от екзема:
• Всички плодове и зеленчуци
• Качествен протеин от животински произход
• Риба и морска храна
• Млечни продукти
• Бобови храни и варива
• Ядки
• Зърнени и нишестени храни без съдържание на глутен – ориз, царевица, картофи, тапиока, маниока, киноа, чия, просо, амарант, ленено семе и др.

За хората с екзема, които страдат от непоносимост към глутен, най-добре е да се фокусират върху приема на изброените групи храни за овладяване на обривите и сърбежа.
Ако имате други въпроси относно кожното заболяване можете да се обърнете за съдействие към екипа и партньорите на програма Лекзема. Това е проект, който обединява в себе си полезна информация и ценни съвети за хората, които страдат от дерматит. Тук могат да бъдат открити всякакви полезни навици и средства, които е добре да се интегрират в ежедневието.

Преглеждания:
536