Обостряне на екзема през зимата – как да се справим?

1
518
Добави коментар
borola
borola

За някои хора зимата е синоним на уют, топли дрехи и гореща напитка пред запалена камина. Но за хората с екзема (дерматит) този период от годината се свързва с обостряне на състоянието.
Обикновено това се дължи на влиянието на определени фактори като суровите атмосферни условия, липсата на достатъчно влажност на въздуха, изкуствените източници на отопление, определени синтетични и вълнени материи, стресът, някои съставки в козметичните продукти, горещият душ и други.

Стратегии за облекчаване на екзема през зимата

Първото и най-важно правило е да идентифицирате причинителите за обостряне на състоянието и да се погрижите да ги елиминирате.

Все пак колкото по-сурови са зимните условия навън и колкото повече се налага да се увеличи мощността на уредите за отопление, толкова повече се налага кожата да се адаптира към новите условия, твърдят видни дерматолози.

Важно е ежедневно да се прилагат средства за овлажняване и хидратиране на кожата под формата на качествени хидратанти и емолиенти (Липобаза и Нанобаза). Режимът за овлажняване на кожата трябва да стане ежедневен навик на хората с екзема.
Предпазвайте кожата си от зимното слънце. Използването на слънцезащитен крем с фактор 30 SPF дори през зимата е задължително условие за хората, които страдат от някаква форма на дерматит. Важно допълнение е, че кремът трябва да е предназначен за чувствителна кожа.
Носете ръкавици – те най-добре защитават кожата на ръцете от студените атмосферни условия. Единственото, което трябва да се съобрази, е тяхната материя.
Не стойте в затворени задимени помещения, независимо дали димът идва от цигари или пушек от камина. Пушекът обостря проявите на екзема.
Използвайте овлажнител за въздух в дома, особено ако се отоплявате посредством система за въздушно отопление. Добре е за овлажнителя да се използва дестилирана вода и да се почиства уреда редовно. Най-подходящо е да се поддържа влажност в помещението в диапазона между 45% и 55%.

Екзема – кожно заболяване, което изисква специални грижи

През зимата, като период, който се характеризира с обостряне на проявите на екзема се изисква полагането на специални грижи от страна на засегнатите и голямо внимание към проблема.

Обикновено активният терапевтичен подход включва локална или фототерапия, а по-тежките случаи изискват системно лечение. Но следването на споменатите по-горе съвети през зимните месеци може значително да облекчи състоянието на някои пациенти, а при други дори да увеличи периодите на ремисия.

Доверявайки се на споменатите изпитани стратегии и на съветите на специалистите от програма Лекзема, хората, страдащи от дерматит, могат да постигнат желаното облекчение.

Преглеждания:
677