Варикозна екзема – същност и овладяване на симптомите

1
513
Добави коментар
borola
borola

Варикозната екзема, позната още като застойна екзема или варикозен дерматит, е патологично състояние, причинено от нарушен венозен кръвоток в зоната на крайниците. Обикновено се проявява при хора на средна възраст на фона на развило се вече първично увреждане или заболяване. По правило засяга в много по-голяма степен жените, отколкото мъжете. Като хронично протичащо заболяване се характеризира с периоди на ремисия, през които не се наблюдават клинични изяви и кожни изменения, последвани от периоди на обостряне на симптомите. Спецификата на болестта предполага засегнатите да полагат постоянни грижи за здравето на кожата, за да намалят дискомфорта и да поддържат добро качество на живот.

Причини за варикозна екзема

Хората, страдащи от разширени вени на краката, в даден момент от живота си могат да развият възпаление на кожата в резултат на влошената микроциркулация в зоната на крайниците. Патологичният процес “благоприятстват” и уврежданията на венозните клапи. Ендогенните фактори водят до застой на кръвта във вените на краката и влошават видимо състоянието на кожата в засегнатите зони. В началото се наблюдават само повърхностни промени в структурата на дермата, а с напредване на заболяването се появяват дълбоки открити язви, които повишават риска от сериозни инфекции. Като провокиращи фактори се посочват още:

увреждане на кожата на долните крайници, предизвикано от тесни и неудобни обувки или дрехи
наднормено тегло
хронична венозна недостатъчност
генетична обремененост
сърдечно-съдови заболявания
дерматози
бременност
непълноценно хранене
предразположеност към алергични реакции
ендокринни нарушения

Симптоми на варикозна екзема

засегнатите зони на тялото придобиват лилав оттенък, наблюдава се хиперпигментация
върху повърхността на епидермиса се появяват мехурчета, които бързо се отварят, a след като засъхнат, се покриват с коричка
възпалението е съпроводено от интензивен сърбеж, в резултат на който се образуват дълбоки язви и инфекциозни лезии
оток на глезените
нарушения в походката

Общи препоръки за овладяване симптомите на варикозна екзема

стремете се да избягвате нараняванията, охлузванията и порезните рани на краката
когато почивате, повдигайте краката си нависоко – на табуретка, стол
поддържайте добра двигателна култура
използвайте овлажняващи дермокозметични продукти (емолиенти) като Липобаза и Нанобаза, за да поддържате водно-липидната мантия на кожата и да предпазите дермата от раздразнения в резултат на вредни въздействия

Лечение на варикозна екзема

Екипът на програма Лекзема напомня на засегнатите от варикозна екзема, че лечението трябва да се провежда под лекарско наблюдение, като стриктно се спазват медицинските препоръки, за да се избегне настъпването на възможни усложнения. Нашите висококвалифицирани специалисти приканват потърпевшите да не се колебаят и при нужда от специализирана помощ и ценна информация за кожното здраве да се обърнат към тях за съдействие.

Преглеждания:
1 309