Атопичен дерматит при възрастни – особености

1
798
Добави коментар
borola
borola

Макар проявите на атопичен дерматит да се асоциират основно с бебетата и децата и да са най-чести именно в детска възраст, при възрастните те може да са много по-сериозни. Според специалистите причините за по-тежката изява на атопичен дерматит при възрастни са основно 2:

при възрастни, които се борят с атопичния дерматит още от детска възраст, с времето проявите на дерматита стават все по-неприятни
ако заболяването се изяви за първи път именно в зряла възраст, адаптацията към проявите му е много по-трудна и стресираща

Атопичен дерматит при възрастни

Проявите на атопичен дерматит при възрастни провокират симптоми, близки до тези в детска възраст. Разликата в тежестта на симптомите обаче е значителна. Състоянието на кожата се влошава с годините, при възрастните хора тя е по-суха, трудно задържа влагата в себе си, а бариерните ѝ функции са отслабени. Всичко това води до много по-сериозна изява на симптомите на атопичен дерматит при възрастни. Налице са:

интензивен сърбеж по атопичната кожа
дехидратиране и напукване на кожата, дори тя да не се разчесва

Тези прояви провокират и други смущения като:

нарушения на съня
тревожност
депресивни състояния

Макар и по-тежки обаче, проявите на атопичен дерматит при възрастни може да се държат под контрол и заболяването да се поддържа в по-продължителна ремисия.

Овладяване на атопичния дерматит при възрастни

За овладяване на атопичния дерматит, освен локално действащи лекарствени средства, специалистите препоръчват редовно прилагане на емолиенти, като Липобаза (през деня) и Нанобаза (вечер).

Екипът на програма Лекзема препоръчва емолиентите да се ползват не само при обостряне и рецидив на атопичния дерматит, но и в периоди на ремисия. Това ще подобри структурата на кожата, ще заздрави бариерната ѝ функция и ще помогне за оредяване случаите на обостряне на атопичния дерматит при възрастни. Има данни, че като допълнително средство за овладяване на атопичния дерматит може да се разчита на прием на пробиотици, фототерапия и др.

Преглеждания:
804