U-BG | Актуални български компютърни новини и статии

3
411
Добави коментар
petttto
petttto

Машина на Паскал Сумминг
XVI век – в Русия имаше сметки, в които имаше 10 дървени топки върху тел.
1623 – Вилхелм Шикард, професор в Университета в Тюбинген, разработва устройство, базирано на предавки („броячи на часовници“) за добавяне и изваждане на шестцифрени десетични номера. Независимо дали устройството е изпълнено по време на живота на изобретателя, не е надеждно известно, но през 1960 г. то е пресъздадено и се оказа доста работещо.
1630 – Уилям Одред и Ричард Деламейн създават кръгови и правоъгълни плъзгащи се правила.
1642 – Блайс Паскал представя „Паскалин“ – първото реално реализирано и добре познато механично цифрово изчислително устройство. Прототипът на устройството обобщи и извади петцифрените десетични номера. Паскал направи повече от десет такива калкулатори, а най-новите модели бяха с числа с осем десетични знака.
1673 г. – известният немски философ и математик Готфрид Вилхелм Лайбнис построява добавъчна машина, която извършва умножение, разделяне, добавяне и изваждане. По-късно Лайбниц описва системата за двоични числа и установява, че ако напишете определени групи двоични числа една под друга, тогава нулите и тези във вертикалните колони ще се повтарят редовно и това откритие го накара да мисли, че има напълно нови закони на математиката. Лайбниц реши, че двоичният код е оптимален за система от механики, която може да работи на базата на интермитентни активни и пасивни прости цикли. Той се опита да приложи двоичен код в механика и дори направи рисунка на компютър, който работи на базата на новата си математика, но скоро разбра, че технологичните възможности на неговото време не позволяват създаването на такава машина.