Как да контактувате с различните типове хора? | Анелия Стоилова

4
472
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Знаете ли, че голяма част от проблемите при общуване може да се дължат на различния начин, по който хората възприемат и предават информацията? Разграничават се три основни типа комуникатори, които обусляват и три много различни стила на общуване. Затова, ако искате да има разбирателство и доверие първо определете типа човек, който е срещу вас. Разбира се, хората са индивидуалности и могат да попадат в повече от един тип, но обикновено има преобладаващ, който ще ви е достатъчен.

Аналитичен тип. Характеристики: висок стил на говорене, сложни изречения, терминология. Умело предават концепции и идеи. Как да общувате: излагайте фактите и веднага преминавайте към същността на въпроса. Аналитичният тип хора се отегчават от дълги обяснения и се отнасят с уважение към хора, които говорят конкретно, познават нещата в детайли и се обосновават.

Емоционален тип. Характеристики: този тип ще го познаете по използваните фрази „струва ми се, че…“, „усещам, че…“, възможно е да имат проблеми с изразяването. Как да общувате: бъдете търпеливи и му предоставяйте достатъчно време, за да изрази мнението и/или идеята си. Изложете му всичко в подробности. Емоционалният тип хора имат нужда да бъдат окуражавани за обратна връзка, както и да бъдат хвалени.

Визуален тип Характеристики: добре организирани хора, дори склонни към перфекционизъм. Освен по това, ще ги познаете и по фразите, които използват: „имам представа“, “ виждам какво искаш да ми каже“. Как да общувате: осигурявайте цялостна картина за нещата, използвайте описателни фрази, визуални помагала и пособия.

Но независимо с какъв тип човек общувате, най-бързият и най-лесният начин да го накарате да заговори е като му задавате въпроси. В тях е заложено началото за изграждане на доверие и разбирателство. Бъдете добронамерени, разбиращи и ще се радвате на топъл прием където и да отидете.