Пробиотици – роля при лечение на атопичен дерматит

1
543
Добави коментар
borola
borola

За разлика от други алергични състояния като ринит и бронхиална астма, случаите на атопичен дерматит при деца продължават да се увеличават. Редом с това се провеждат и все повече проучвания за разработване на метод за окончателно лечение на атопичен дерматит. Много от тях доказват ползите от прилагането на пробиотици за оредяване изявите на това кожно заболяване.

Лечение на атопичен дерматит – цели

Хроничните рецидивиращи прояви на атопичния дерматит са резултат от нарушената бариерна функция на кожата. Основна цел при лечението на атопичен дерматит е именно възстановяването на кожната бариера.

Важно е обаче лечебният подход да бъде комплексен, защото атопичният дерматит е комплексно системно заболяване. Наличието на атопичен дерматит почти винаги е съпроводено от съпътстващи прояви на други атопични заболявания – алергична хрема, астма и др. В медицинските среди тази зависимост се означава като атопичен марш. Лечението на дерматита трябва да цели повлияването и на съпътстващите състояния, т.е. стопирането на атопичния марш. В това отношение много полезен се оказва приемът на пробиотици.

Пробиотици при лечение на атопичен дерматит

Пробиотиците имат силен имуномодулиращ ефект. Модулирането на имунната система е от ключово значение при лечение на автоимунно заболяване като атопичния дерматит.

Полезните бактерии, определяни като пробиотици, са естествена част от микрофлората в стомашно-чревния ни тракт. При много от новородените обаче интестиналният тракт не се заселва с достатъчно количество пробиотици. Това важи основно за бебетата, родени с цезарово сечение. Ето защо при тях заздравяването на чревната флора с допълнителен прием на пробиотици може да намали честотата на изявите на атопичен дерматит и да удължи периода на ремисия.

Приемът на пробиотици в бебешка и детска възраст повлиява добре и толеранса към определени храни, към които голяма част от децата са алергични. Именно хранителните алергии са сред основните провокиращи фактори за поява на атопичен дерматит при децата.

Приемът на пробиотици има и превантивно, и лечебно действие спрямо изявите на атопичен дерматит в бебешка възраст. Според специалистите пробиотици е удачно да се приемат и от майката през последните няколко седмици на бременността, и от бебето през първите няколко месеца от раждането. Именно в тези периоди протективният ефект на пробиотиците срещу поява на атопичен дерматит би бил най-отчетлив. Това важи най-силно за семейства с повишена алергична нагласа, в които някой от родителите е с дерматит, алергична хрема, бронхиална астма или алергия към храни.

Преглеждания:
882