Най-опасният туристически преход – планината Хуашан

8
109
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Планината Хуашан, наричана още ‘Великата западна планина’, е една от 5-те големи такива в Китай. Намира се в провинцията Шаанши, на около 120 километра от град Шиан, северно от Жълтата река.

Хуашан е прочута със спиращите дъха гледки, стръмни скали, красива природа, като за нея се твърди, че една от най-опасните планини в света. Състои се почти изцяло от гранит, като учените проследяват историята и до преди около 120 милиона години.

Хребетът на Черния драконСнимка: www.chinatourguide.com

Местните наричат Хуашан ‘Най-опасната планина под небето’, като тя е част от китайските пет свещени даоистки* планини и е от голямо религиозно значение за региона. Планината има 5 основни върха, от които Южният, със своите 2160 метра, е най-висок. Районът около него също така има репутацията на най-опасният туристически планински преход в света. Тясна пътека, криволичеща по стръмни скали, с дължина от около 15 километра.

даоизъм* – древно учение в Китай от 4-ти век преди Новата ера.

Снимка: travelwithjess.com

Върхове

Източният връх (Посрещащият Слънцето) е висок 2096 метра. Най-отгоре има платформа, от която се разкрива спираща дъха гледка.
Южният връх (Върхът на дивите гъски) е с височина от 2154 метра, което го прави и най-високият в планината. Близо до върха се намира така нареченият ‘Златен храм’, издигнат от династията Минг, в чест на бога на планината.
Западният връх (Върхът на лотоса) е с височина от 2082 метра. Името му идва от голяма скала, която е оприличавана на листо от цвета на лотос.
Северният връх (Облачната тераса) е висок 1614 метра. От тук се открива гледка към три от останалите големи върхове и хребета на Черния дракон.
Средният връх (Нефритената девойка) е с височина от 2037 метра. През 1984 година в него са изградени така наречените ‘Небесни стъпала’. Това са почти вертикални стълби с височина от около 10-12 метра, като до някои от тях не се допускат хора.

Снимка: www.rappler.com

Без съмнение главната атракция в планината Хуашан е ‘Небесният дъсчен път’. Това всъщност е гореспоменатият най-опасен туристически преход. Той започва с почти вертикални, изсечени в скалите стъпала, като туристите се държат единствено за веригите от двете страни. След това се стига до пътека, направена само от дъски, прикрепени към отвесна скала. Те са толкова тесни, че отново само веригите, които са на височината на раменете, са единственото нещо, което крепи хората върху тях. На места пътеката преминава през участъци, където туристите трябва да се изкачват по вертикална скала, като вместо стъпала има забити метални прътове. Но може би най-ужасяващото изживяване е, когато се достигне до тази част от пътеката, където няма нито дъски, нито изсечени стъпала, а само дупки, малко по-широки от човешко стъпало, издълбани в изключително стръмни скали.

Снимка: staticflickr.com

Снимка: ytimg.com

Снимка: www.microtravelling.com

Снимка: www.chinadiscovery.com

Снимка: www.easytourchina.com

Снимка: www.wiredforadventure.com

Снимка: www.nomadasaurus.com

Любопитен факт е, че този маршрут не е затворен през зимата, но може би е необходимо нещо повече от смелост, за да се решиш да минеш от там в лошо време. Въпреки опасностите по протежението на прехода, досега не са документирани нещастни случаи или спасителни акции. Също така от скоро вече се осигуряват и обезопасителни въжета за най-рисковите участъци, поради увеличаващият се брой туристи.

Други не по-малко спиращи дъха гледки и единствени по рода си атракциони са тези в планината Тианмен в китайската провинция Хунан. Там се намира най-дългият планински кабинков лифт, ‘Алеята към небесата’, стъкленият мост, както и ‘Вратата към небесата’. Доказателство за неповторимата им красота са хилядите туристи, които посещават Тианмен всяка година.