Хранително натравяне – симптоми и рискови групи

1
136
Добави коментар
borola
borola

Топлите месеци са едни от най-чаканите месеци в годината за мнозина, но за съжаление носят със себе си и риск от хранително натравяне.

То се появява в резултат на интоксикация със замърсена, развалена или токсична храна или замърсена питейна вода, а сред най-честите симптоми са диария, гадене и повръщане. Въпреки че създава доста неудобства и дискомфорт, хранителната интоксикация не е нещо необичайно.

Обичайно случаите на хранително отравяне включват някои типични симптоми:

диария
коремни болки (спазми)
повръщане
загуба на апетит
слабост
лека треска
главоболие
гадене

Сериозни и животозастрашаващи симптоми при хранително натравяне

диария, която продължава повече от 3 дни
температура, която надвишава 38,5°C
трудности в зрителните и говорните функции
симптоми на тежка дехидратация, които може да включват сухота в устата, липса на урина, затруднено задържане на течностите (диарията и честото повръщане може да изхвърлят голяма част от водата в организма, а заедно с нея и солите и минералите).

Забележка: Ако изпитате някой от тези симптоми незабавно потърсете лекарска помощ!

Хранително натравяне – рискови групи

Статистическо погледнато, почти всеки човек е възможно да преживее хранително натравяне поне веднъж в живота си. Някои популации са изложени на по-висок риск от други, но всеки, който има понижена имунна система или автоимунно заболяване, има по-голям риск от инфекция и по-висок риск от усложнение на състоянието при хранително натравяне.

Специалистите смятат, че бременните жени са изложени на по-висок риск, защото техният организъм се справя с промени в метаболизма и кръвоносната система.

По-възрастните хора също са изправени пред по-голям риск от натравяне с храна, тъй като имунната им система реагира по-бавно на инфекциозните организми.

Децата са другата група, изложена на риск от хранително натравяне, защото те изграждат своята имунна система в процеса на растеж и все още тя не е така добре развита като при възрастните.

Стандартните съвети за предпазване от хранително натравяне включват редовно миене на ръцете, особено след контакт със съмнителни и замърсени продукти, старателно измиване на всички плодове и зеленчуци преди консумация, избягване на продукти от животински произход (месо, яйца), които не са преминали достатъчна термична обработка, както и избягване на храни, престояли дълго време на високи температури.

И все пак, ако не сте успели да предотвратите хранителна интоксикация, то имайте предвид, че освен дискомфорта, който създава, това състояние вреди и на един от важните човешки органи – черният дроб. Той е най-големият потърпевш, а и е основния орган, който отговаря за прочистване на организма от токсините. Токсините, които се отделят от бактериите, причинили натравянето са силно хепатотоксични и неминуемо причиняват чернодробно увреждане.

За щастие има природно средство, което защитава и възстановява функциите на черния дроб. Силимарин (екстракт от билката Бял трън) е основната съставка в Хептен/Hepten®. Той се препоръчва като помощно средство към лечението, а основната му функция е да ускори регенерацията на клетките на черния дроб и да стимулира тяхната детоксикация. Хептен се прилага успешно при всякакви хранителни натравяния.