Увреден черен дроб – скрита причина за наднормено тегло и затлъстяване

1
255
Добави коментар
borola
borola

Проблемите с наднорменото теглото са все по-чести в световен мащаб. Това кореспондира със зачестяването на асоциираните със затлъстяването здравословни проблеми. Сред тях се нарежда и състоянието на увреден черен дроб. Нормалната чернодробна функция е с ключово значение за поддържане на теглото в допустимите граници.

Защо натрупваме излишно тегло по-бързо при увреден черен дроб?

Черният дроб изпълнява множество функции. Двете основни сред тях са детоксикация на организма и метаболизиране на липидите. При увреден черен дроб и двете дейности се нарушават. Преработването на липидите се забавя като голяма част от тях се отлагат в мастните депа. Много хора с наднормено тегло не получават задоволителни резултати, дори при упорити опити за отслабване.

Най-често срещаната форма на увреждане на черния дроб, при която бързо се натрупват излишни килограми е стеатозата. Състоянието е известно и като омазнен черен дроб. Развитието на стеатоза е сред основните причини за наднормено тегло и затлъстяване при деца, младежи и възрастни в световен мащаб. Състоянието е обратимо при навременна реакция.

До затлъстяване и трудности с регулирането на теглото се стига не само при увреден, но и при претоварен черен дроб. Прекомерният прием на алкохол и процесирани храни например ангажира комплексно чернодробните функции. Органът е изцяло зает да неутрализира токсините и „оставя за по-късно” останалите метаболитни задачи. Липидите от храната или напускат черния дроб и се насочват за складиране в мастните депа, или се натрупват в чернодробната тъкан. Така претоварването на черния дроб косвено повишава риска от стеатоза.

За успешна превенция и справяне с увреждането на черния дроб

За поддържане и стимулиране на чернодробната функция специалистите дават следните препоръки:

Сред доказано ефективните хепатопротектори е силимаринът. Той повишава устойчивостта към увреждане и стимулира регенерацията на чернодробните клетки. Висококачествен и пречистен силимарин, като екстракт от Бял трън, е включен в състава на природния продукт Хептен/Hepten®. Той се прилага успешно при стеатоза, хепатит и други форми на увреден черен дроб. В дългосрочен аспект Хептен подобрява чернодробните функции и подпомага справянето с последствията от чернодробното увреждане.

See more

Предишна:Проблеми с черния дроб при влошена секреция на жлъчка

Back:
Всички

Следваща:Алкохолна цироза – актуални данни