Грижи за черния дроб – полезни препоръки

1
253
Добави коментар
borola
borola

Да полагате качествени и ефективни грижи за черния дроб не е толкова трудно. Стига да сте запознати от какво точно има нужда, той ще ви служи дълго и безотказно. Това е поводът да ви представим няколко препоръки, с които да му осигурите всичко необходимо.

Пакет от доказани мерки в помощ за черния дроб

Поддържайте зравословно тегло. По последни данни около 30% от хората у нас страдат от затлъстяване. Именно излишните килограми са причина около една трета от тези хора да развиват проблеми с черния дроб. Най-често се среща стеатоза, или омазнен черен дроб. Имайки предвид колко голяма част и от децата у нас са със затлъстяване, поддържането на здравословно тегло е една от основните, макар и косвени, грижи за черния дроб, важна за всеки човек.

Избягвайте спазването на строги диети и лишения. Не се доверявайте на недоказани продукти, които ви обещават бързо намаляване на теглото за нереалистично кратки срокове. Йо-йо ефектът на подобни режими има пагубен ефект за черния дроб и го претоварва. Разчитайте само на препоръчана от специалист диета за черен дроб.

Лимитирайте приема на мазнини. Висок холестерол и повишен липиден профил на кръвта като цяло са друга честа причина за омазняване на черния дроб. Добре би било по-голямата част от приеманите мазнини да са полиненаситени и най-вече омега-3 мастни киселини.

Правете си профилактични чернодробни изследвания. Така евентуално заболяване ще бъде усановено в достатъчно ранен стадий, за да го преодолеете лесно и бързо.

Предприемайте периодични мерки за прочистване на черния дроб. Намалете пушенето, консумирайте алкохол само в умерени количества, като задължително си осигурявате периоди на въздържание. С тях ще подсигурите време за черния дроб да се очисти от натрупани продукти, които затрудняват функционирането му.

Ваксинирайте се срещу хепатит. Това е най-често срещаното заразно заболяване на черния дроб. Срещу него има разработена ваксина, която всеки може да си постави и да се предпази гарантирано.

Полагайте преки грижи за черния дроб. Основната стъпка тук е приемът на хепатопротектори. Това са продукти, които подпомагат възстановяването на черния дроб и естествената му регенерация. Сред водещите хепатопротектори у нас е Хептен/Hepten®. Приемът му се препоръчва на всеки с чернодробни проблеми. Това е мярка, с която може да се осигури оптимална грижа за черния дроб.

Save