Опитвате всячески да се отървете от затлъстяването, а не успявате? – причината може да е в черния ви дроб

1
125
Добави коментар
borola
borola

Стопяването на излишните килограми е жизненоважно за хората със сериозно затлъстяване, но е бавен и труден процес. Още по-голямо предизвикателство е то за хората, които имат увреден черен дроб. Най-често срещаното чернодробно заболяване – мастен черен дроб (стеатоза)- засяга почти 20% от световното население. Болшинството от хората с наднормено тегло и сериозно затлъстяване страдат и от стеатоза, а много от тях дори не подозират за наличието й.

Една от основните функции на черния дроб е да преработва постъпилите с храната или натрупани в депа в организма мазнини и да ги преобразува в удобна за изнасяне през чревния тракт форма. За съжаление увреденият и особено мастният черен дроб, не е много ефективен в тази насока. Може да се каже, че той функционира по обратни на нормалните механизми – акумулира липидни отлагания в тялото и вътре в себе си. За щастие, има начини това да бъде преодоляно и нормализиране на теглото все пак да се постигне.

Хората, страдащи от стеатоза, имат значително забавен метаболизъм и често развиват и метаболитен синдром, инсулинова резистентност и увреждания на щитовидната жлеза. Ако комбинираме тези закономерности с лесната уморяемост и проблемите със съня, които често сполетяват чернодробно болните, ще получим още по-ясна представа за това защо поддържането на здравословно тегло при тях е толкова трудно.

Наистина, нормализирането на теглото отнема повече време и изисква изключителна отдаденост при хората с болен черен дроб, но с правилните техники и мерки, излекуването на този важен орган и постигането на желаните показания на кантара определено са постижими цели. Ето някои от най-често препоръчваните от лекарите мерки, с които да помогнете на черния си дроб отново за започне да изгаря мазнините максимално ефективно и да работи пълноценно:

1. Редуцирайте приема на алкохол, захар, други сложни въглехидрати и мазнини (наситени и транс-мазнини). Именно тези продукти натоварват черния дроб и са основна причина за увреждането му.

2. Базирайте храненията си на свежи зеленчуци, полезни (ненаситени) мазнини и белтъчини. Това са продукти, които ще държат на добри нива кръвната захар и ще поддържат ситостта ви, помагайки да не посягате към „вредните“ сладки продукти.

3. Осигурявайте подкрепа за дейността на черния си дроб, приемайки добавки, които са насочени именно към подобряване на функционалността му. Хептен е точно такъв продукт – осигуряващ незаменим комфорт за черния дроб, оптимизиращ дейността му и по този начин помагащ за постигане на по-висока ефективност на борбата със затлъстяването и излишните килограми.
.