Чернодробна недостатъчност – причини, симптоми, лечение и превенция

1
256
Добави коментар
borola
borola

Чернодробна недостатъчност настъпва, когато големи зони на черния дроб се увредят непоправимо и органът не може да изпълнява по-нататъшни функции. Това е животозастрашаващо състояние, което изисква спешни мерки и лекарска намеса. Обикновено до чернодробна недостатъчност се стига постепенно и бавно, в продължение на години. В по-редки случаи може да настъпи и скоротечно, при силна интоксикация на черния дроб от свръхдоза медикаменти, гъбни натравяния и др. и често има фатален изход.

Обичайните причини за развитие на чернодробна недостатъчност са:

– хепатити (вирусни, автоимунни и др.)
– продължителни злоупотреби с алкохол
– цироза
– недохранване
– хемохроматоза (наследствено заболяване, при което в черния дроб се депонират токсично високи количества желязо)

Симптомите на чернодробна недостатъчност включват такива, които се проявяват при много състояния, поради което понякога трудно се диагностицира. Ранната симптоматика е свързана с умора, гадене, липса на апетит и диария. С прогресирането на състоянието, съответно и оплакванията стават по-сериозни. Появява се жълтеница, посинявания и поява на рани от съвсем леки интервенции, подут корем, ментални нарушения (енцефалопатия), сънливост и в краен случаи изпадане в кома.
Лечението на чернодробната недостатъчност, проведено в ранен стадии често е сполучливо. Насочено е към запазване на здравите части на органа, и подпомагане на дейността му с чернодробни препарати, до премахване действието на причинителя (вирус или друг) и стимулиране на регенерацията му. В по-тежките случаи се налага чернодробна трансплантация.

Правилната профилактика за предпазване от чернодробна недостатъчност е най-сигурното средство за самоконтрол. Ето някои полезни прийоми, с които да я постигнете:

1. Поинтересувайте се за хепатитните ваксини и тяхното прилагане.

2. Хранете се разнообразно и не прекалявайте, за да не претоварвате дроба си.

3. Консумирайте алкохол в умерени дози.

4. Поддържайте добра хигиена, мийте редовно ръцете си, особено преди да пипате храната си.

5. Приемайте хепатопротективни продукти. Прекрасен природен продукт, който осигурява комфорт и висока защита на черния ви дроб и неговите клетки, е Хептен. Приемът на Хептен е надежден метод за осигуряване на дълъг живот на незаменимия черен дроб, и за намаляване цялостното негативно влияние върху него на заобикалящите ни вредни фактори.