Черен дроб – какво знаем и какво не знаем за него?

1
250
Добави коментар
borola
borola

Повечето от нас са наясно, че черният дроб представлява най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, който изпълнява множество функции, но има още много по-неизвестни и любопитни факти, свързани с него.

Знаете ли, че черният дроб е съставен от четири части – дясна и лява част, опашен и квадратен дял. Този орган тежи почти 1,4 кг., а цветът му е кафяво-червен. В ембрионалния период в него се формират кръвни клетки. Черният дроб е “натоварен” с над 500 разнообразни функции, като някои от тях са борбата с токсичните вещества, преодоляването на различни видове инфекции от страна на организма, производството на хормони, осъществяващи контрол над кръвната захар. Но главната задача, която изпълнява черният дроб е да пречиства кръвта, постъпила от храносмилателния тракт, преди тя да е достигнала до всички други органи от човешкото тяло.

Най-големият вътрешен орган в организма произвежда жлъчни сокове, на които се дължи тъмното оцветяване на отпадните продукти, изхвърляни от организма.
В черния дроб е съсредоточено голямо количество кръв – приблизително 10% от общото количество на кръвта в организма.
В този орган се наблюдава също така и наличие на желязо.

Друг вид съставка на черния дроб са мазнините (около10%). Ако количеството им се повиши, се развива заболяване, известно под името – стеатоза на черния дроб, която увеличава опасността от появата на други заболявания като диабет от втори тип.

Една от най-отличаващите специфични възможности на черния дроб е, че след уврждане той притежава функцията да се самовъзстановява, вследствие претърпяно увреждане.

Интересно откритие на специалисти гласи, че ние сме способни да съществуваме дори, ако сме загубили 70% от този орган.
Сред всички изброени твърдения относно черния дроб обаче липсва една важна информация, а именно как можем ефективно да предпазим този толкова важен орган от различни заболявания. Отговорът е: чрез прием на природният продукт Хептен.

Хептен е утвърден хепатопротектор с доказано положително влияние върху черния дроб, който съдържа високо количество активна съставка силимарин. Доказано е, че силимаринът се прилага успешно при остро увреждане на черния дроб, хронично чернодробно заболяване, гъбни отравяния, увреждания на жлъчния мехур и др.