София ще има нов квартал :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
179
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В София ще бъде изграден нов квартал в района на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков, информира БНТ.

Кварталът ще е разположен на мястото на бившите индустриални предприятия в производствената зона „Хладилника“ и ще разполага с жилища за 12 000 души.

Според главния архитект на София, бившата научно-производствена зона „Хладилника“ може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в столицата.

„Знаете претоварванията, които стават на „Цариградско шосе“ в следствие на пренасяне на огромни групи от хора, които се преместват от кварталите, които служат само за спане до местата където отиват да работят. Така, че тука задачата ни като архитекти и урбанисти е да не допуснем подобни монофункционални зони да се създават в 21 век в София.“, заяви Здравко Здравков, главен архитект на София.

През януари догодина предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите.

Основна цел на главният архитект на София за догодина е приемането на система от стандарти за цветовете, материалите и видовете настилки , които се използват в столицата. Идеята е да не се допуска саниране на парче и разнообразие от шлайфан или щампован бетон пред новите сгради.

Целта на новата наредба за градската среда е да сложи ред, освен задължителни цветове за фасадите, ще има изисквания и за това къде да бъдат поставени и климатиците по сградите.  „Да се спазват три ясни условия – да не се виждат, да не шумят и да не капят.“, каза Здравков.

Първите стандарти, които ще бъдат създадени пилотно, ще са за улиците „Граф Игнатиев“, „Цар Шишман“, „6-ти септември“ и „Солунска“. „Така, че веднага след приключване на ремонта да има задължителни изисквания за фасадите“, уточни Здравков.

Ще бъде изготвена и подробна схема къде по „Графа“ ще могат да бъдат разположени летни градини.

Подробните устройствени планове на кварталите „Дружба“ 2, „Мусагеница“, „Люлин“ 1 и на булевард „Сливница“ също ще бъдат завършени догодина. Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара „Пионер“.