Успех: космическа ракета Союз-2.1а излетя от космодрума Восточний и въведе в космоса два спътника Канопус-В плюс още 26…

2
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Roscosmos

27 декември 2018 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. Днес в 04:07 ч. българско време от новия руски космодрум Восточний излетя ракетата „Союз-2.1а“ с ускорителен блок „Фрегат“ и космически спътници за дистанционно сондиране на Земята „Канопус-В“ №5 и 6. На борда на ракетата пътуваха и още 26 малки спътника за нуждите на Германия, САЩ, Испания, ЮАР и Япония. 

По данни от Роскосмос спътникът №5 се е отделил от ракетата-носител в 05:06 ч., а неговият близнак №6 – в 05:12 ч. българско време. Пускането на малките спътници е станало на две части, като първо били освободени 12, а после 14 сателита. Всички космически апарати са в тяхната правилна орбита.

Успехът е добре дошъл за Русия, още повече че вчера Газета.Ру информира обществеността за множество проблеми с качеството на данните от спътниците за дистанционно сондиране на Земята. Една част от тези сателити са излезли от строя, а на другите масово не работят бордовите инструменти.

Напомням на читателите, че създаването на космодрума Восточний е най-мащабният руски проект след разпадането на СССР. Когато Съветският съюз рухна, историческият руски космодрум Байконур, от който са изстреляни в миналото мисии като тази на кучето Лайка, на първия космонавт Гагарин, на дебютните безпилотни мисии до Луната и Венера, остана на територията на новосъздадената държава Казахстан. Понастоящем руснаците използват Байконур под лизинг, но желанието им е да преместят всички важни изстрелвания на собствена територия.

През по-голямата част от 90-те години и в началото на новото хилядолетие Русия не можеше да си позволи строеж на изцяло нов космодрум. Едва през 2007-2008 година, в епохата на глобалната финансова криза, но когато цените на петрола се повишиха и икономиката на руснаците се стабилизира, руският президент Владимир Путин одобри конструкцията на Восточний. Строежът през следващите няколко години беше съпътстван от множество скандали, обвинения в корупция и използването на некачествени материали.

В края на краищата първото изстрелване от новия космодрум бе проведено на 26-ти април 2016 година, когато руска ракета „Союз-2“ изведе в орбита гама-лъчевия научен спътник „Михайло Ломоносов“. Вторият пуск стана факт година и половина по-късно, на 28-ми ноември 2017-та година, но тогава ракетата-носител аварира, защото се оказа, че използвала софтуерни настройки, типични за старите руски космодруми Байконур и Плесецк. На 1-ви февруари тази година друга ракета излетя, този път успешно, и изведе в космоса спътниците „Канопус-В“ №3 и 4.

За повече информация: Роскосмос

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/