Forbes – България сменя издателя си :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
170
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

С писмо до медиите издателската компания Attica Eva информира, че от началото на тази година прекратява издаването на списание Forbes – България, заради решението на лицензодателя да отдаде лиценза на друг местен издател. „Много сме изненадани от решението, защото е базирано на твърдения, свързани с предишен период в живота на списанието – с друго ръководство на редакционния екип на Forbes – България, и на цялото издателство Attica Eva. Пожелаваме успех на новите собственици на лиценза“, коментират от Attica.

По информация на „Капитал“ до самия край на 2018 година екипът на Forbes е работил по януарския брой на списанието. А съобщението, че Attica Eva губи лиценза, е заварило редакцията неподготвена. През януари вероятно няма да има брой на списанието, тъй като екипът на Forbes вече е разпуснат, а Attica Eva няма правата да публикува, макар и готовия брой. Не е обявяван и нов екип.

Все още официално не е обявено кой оттук нататък ще държи лиценза за Forbes и ще го издава в България.

В Търговския регистър се вижда, че в края на октомври миналата година е регистрирана компания „Българска бизнес медия“ ЕООД с управител бившият главен редактор на Forbes – България (от 2013 до 2017 г.) Йордан Матеев. Капиталът на дружеството е 100 хил. лв., а предметът му на дейност е издаване и разпространение на печатни издания. Едноличен собственик на капитала на новоучредената компания е Фондацията за насърчаване на предприемачеството. В настоятелството и влизат бизнесмените Огнян Донев (издател на списание „Клуб Z“ и изпълнителен директор на „Софарма“), Сашо Дончев (издател на вестник „Сега“ и основател и изпълнителен директор на „Овергаз“) и Ивайло Пенчев (създателят и собственик на „Уолтопия“). Затова и на пазара повече от месец се коментира, че те ще стоят зад издаването на списание Forbes, а Йордан Матеев ще е отново главен редактор на Forbes. „Капитал“ потърси тримата учредители на фондацията за коментар ще финансират ли излизането на Forbes, но Дончев и Пенчев нямат такъв. Единственото, което Огнян Донев каза, е че няма нищо общо със спирането на лиценза на списанието и отношенията между „Атика Ева“ и Forbes. Считаният за главен редактор на списанието Матеев също отказа да коментира.

Източници на „Капитал“ запознати със ситуацията около Forbes-България, казаха, че чуждестранния собственик на бранда все още не е решил дали и на кого да предостави правото за издаване на списанието, ако изобщо вземе решение то да продължи да излиза в България. Когато получим официалния коментар на отговорника за лиценза, той също ще бъде отразен.

Списание Forbes излезе на българския пазар през 2010 година с пилотен брой, в началото на март 2011 продължи да излиза като месечно списание. В България партньор на Forbes бе издателство Attica Media, дъщерно дружество на големия гръцки издател Attica Publications Group с клонове в почти всички балкански държави. През 2015 година към Attica – България, се присъедини женското списание Eva и така се промени името на компанията на Attica Eva.

От Attica Eva коментират, че ще продължат да инвестира в портфолиото си от издания – женските списания ЕVA и GRAZIA, мъжкото списание ESQUIRE и светското ОК!, сайта www.missbloom.bg  и ще развиват дигиталните платформи на списанията eva.bg, esquire.bg, graziaonline.bg.

Към групата издания на Attica Eva скоро ще се присъедини и списание InGlobo, обясняват от компанията. Списанието беше в едно портфолио заедно с политическото списание A-Specto, което спря да излиза през лятото на миналата година.