Себореен дерматит при кърмачета – същност и лечение

1
325
Добави коментар
borola
borola

Себорейният дерматит е сред първите проблеми, с който голяма част от семействата се сблъскват непосредствено след дългоочакваната поява на първородната си рожба. Физическите прояви на една от най-трудните за прикриване форми на екзема са жълтеникавите мазни кожни люспи, наричани още млечни корички. Каква е причината за развитието им и как да се овладеят симптомите предстои да разберете в настоящата публикация.

Същност на себорейния дерматит при новородени

Медицината все още не разполага с еднозначен отговор на въпроса каква е конкретната причина, водеща до появата на себореен дерматит при кърмачетата. Приема се, че някои гъбички от вида Маласезия, които водят до себореен дерматит при възрастните, са сред основните „виновници“ за развитието на млечни корички при най-малките. Инфекциозният причинител намира идеални среда за живот в дерма, която произвежда по-голямо количество себум. Именно поради това се заселва в нежната кожа на бебето, която вследствие на все още циркулиращите майчини хормони в неговото кръвообращение, се отличава с повишена секреция на специфичния мастен секрет. Освен по скалпа, кожните люспи могат да се разпространят зад ушите, по бузите, по торса и в областта на пелените.

Лечение на себореен дерматит при най-малките

Дерматолозите изрично подчертават, че кожното заболяване изчезва с времето и не е необходимо да се предприемат сериозни терапевтични мерки. Щом т. нар. анормална криза при кърмачето премине, функцията на мастните жлези се регулира, популацията на гъбичките Маласезия драстично намалява и симптомите на себорейния дерматит значително се подобряват или напълно изчезват. Обикновено това се случва след 3-месечна възраст. Възможно е родителите да изпреварят хода на времето и да премахнат коричките с помощта на специално предназначени за целта кремове с кортикостероиди, предписвани от специалист. Този средства обаче са прекалено агресивни към чувствителната бебешка кожа и се прилагат само по изключение. Разумна алтернатива е нанасянето на овлажняващи кремове (Липобаза, Нанобаза) и масла на засегнатите части от тялото, които да омекотят млечните кори и да спомогнат за по-лесното им отстраняване.

В случай че признаците на заболяването не отшумят, след като детето навърши 4 месеца, е удачно да се посети дерматолог. Единствено прегледът ще покаже дали себорейният дерматит е по-упорит и се нуждае от повече време, за да се овладее, или е признак на друго кожно заболяване като атопичен дерматит. Надеждна информация и качествена грижа родителите на засегнатите деца могат да получат от висококвалифицираните медицински специалисти на програма Лекзема. С ценните си знанията и натрупания опит те ще съдействат за диагностициране и контролиране състоянието на кърмачето по възможно най-добрия начин.

Преглеждания:
4