Света Богородица Млекопитателка – при трудно раждане, за здравето на младенците, за изцеление от слепота, от паралич,от…

1
363
Добави коментар

Иконата на Божията Майка Млекопитателница е една от най-почитаемите икони на Богородица. Историята на иконата е удивителна. Тя е свързана с имената на трима светии – преп.Сава Освещенни, св. Сава Сръбски и преп.Гавриил Атонски.
Иконата е образ на Богородица, кърмеща младенеца Иисус. На нея хората се молят основно за здраве на младенците, но тя помага и при различни заболявания – ракови, сърдечно-съдови, женски болести, двигателни проблеми.

За какво да се молим пред иконата

Жените се молят за скорошно зачатие, за успешно протичане на бременността и благополучно раждане. На Богородица се молят и за здравето на детето и за неговото развитие.  В християнството на тази икона се припсва по-значителна роля. Изображението на кърмящата Богородица се отъждествява с духовното просвещение на човека. Благодатното майчино мляко дава на децата жизнена сила и също така Божието слово прониква в нас чрез искрена молитва и приближава към придобиване на благодат. Пред тази икона се молим за укрепление на вярата и за духовно усъвършенстване.

Молитва

Приеми, Владичице Богородице, молитвите на Твоите раби, които прибягват към теб със сълзи на очи. Виждаме Те на тази икона как държиш на ръце и кърмиш Твоя Син и наш Бог Иисус Христос. Макар да Си го родила безболезнено, Ти познаваш майчината скръб и виждаш немощите на човешките синове и дъщери.
Затова, като падаме ничком пред Твоята целбоносна икона и я целуваме с умиление, молим Те, всемилостива Владичице: пощади по Твоята милост нас, осъдените да раждаме в мъки и да възпитаваме в скърби своите чеда, помилвай ни и се застъпи за нас, а нашите младенци заедно с родилите ги избави от тежки недъзи и горчиви скърби. Дарувай им здраве и сили, та и хранените да възрастват от сила в сила, и хранещите ги да се изпълват с радост и утешение. Нека и сега, по Твоето застъпничество от устата на младенци и кърмачета Господ да Си стъкми похвала.
О, Майко на Божия Син! Излей Своята милост над майките на човешките синове и над нас, немощните Твои люде!Изцели ни от болестите, които ни постигат, облекчи скърбите и страданията, които ни притискат, не отхвърляй сълзите и съкрушените въздишки на Твоите раби. Чуй ни, когато прекланяме колене пред Твоята икона в горестни дни, а в дни на радост и избавление приеми благодарствените хваления на нашите сърца.
Възнеси молитвите ни до престола на Твоя Син и наш Бог, та да погледне милостиво на нашите грехове и немощи и да продължи милостта Си към ония, които почитат Неговото име, за да прославяме заедно със своите чеда Теб, милосърдната Застъпница и непоклатна Надежда на човешкия род во веки веков. Амин!

Тропар

 Безсеменно от Божествения Дух по волята на Отца Ти си заченала Божия Син, Който преди всички векове е роден от Отца без майка, а заради нас от Тебе без баща по плът се въплати. Ти си Го родила по плът и като младенец Си Го хранила с мляко. Не преставай да Му се молиш да спаси от беди нашите души.

История на иконата

По преданието, съхраняващо се в Хилядарския манастир иконата на Божията Майка Млекопитателница се съхранявала в Ларвата на св.Сава Освещенни до Йерусалим. Св. Сава бил един от основателите на общежитийното монашество. На смъртния си одър през 532 г. св. Сава пророкувал на монасите, които били при него, че във Ларвата ще дойде негов съименник от Сърбия, потомък на царския род. Св. Сава поръчал на монасите да дарят иконата „Млекопитателница“ на този поклонник. Минали повече от 6 века. Иконата на Божествената Млекопитателница стояла неподвижно на своето място, в очакване на изпълнението на пророческото завещание на св.Сава Освещенни. Когато Палестина била вече под османско владичество, през 13 в. там дошъл на поклонение сръбският архиепископ Сава – царски син, отказал се от престола заради Бог. Щом се приближил до мощите на светеца, жезъла, който се пазел там паднал в краката му. Като видели това и разбрали кой стои пред тях, монасите изпълнили завета на своя духовен отец и подарили на св. Сава Сръбски две икони – иконата на Божията Майка Троеручица и иконата Млекопитателница. На обратния път към Сърбия св.Сава посетил Света Гора, където основал Хиляндарския манастир. Именно там той оставил иконата на Божията Майка Млекопитателница. Иконата била поставена не както традиционно от лявата страна на олтара, а вдясно, където обикновено поставят иконата на Света Троица или на Спасителя. В тази църква иконата на Господ Вседържител се намира отляво на олтара.
Небесната Царица благословила изработването на още няколко копия на иконата, които се намират в различни части на света.
Едно от чудотворните копия се намира в скита на свети пророк Илия на Атон. Времето и мястото на създаването на копието е неизвестно. Иконата попаднала в Русия през 1848 г. В Харков от иконата последвало първото чудо – дърводелеца, който поправял киота на иконата без благоговение пострадал и двете му ръце били наранени. След извършване на молебен пред иконата ръцете му чудотворно се изцелили. Тази икона била украсена със скъпоценни камъни и облечена в сребърно-златна риза от признателните богомолци. На задната страна на иконата били описани чудесата, извършени пред нея.
Другите, най- известни копия на иконата се намират в Москва и Одеса. Тяхната история е свързана с името на преп. Гавриил Атонски.
В главната църква на Богоявленския събор в Москва се намира иконата със следния надпис:“Тази икона е изографисана и осветена на Света Гора в скита св.пророк Илия и се дарява на Москва, в храм Богоявление. В памет на 2 месечното посещение на архимандрит Гавраил в скита.“
В долната част на иконата, вдясно от образа на Божията Майка се намира образа на св.Николай Чудотворец, а отляво – образа на св. пророк Йоан Предтеча.
Преп. Гавраил Атонски се родил през 1849 г.в Киевска губерния. На 12 г. останал сирак, а на 20 г. бил постриган за монах в скита св. Илия на Света Гора. През периода 1894-1896 г. той построил край Одеса  Илинската трипрестолна църква. През 1896 г. било извършено освещаването на главния престол на храма, носещ името на чудотворната икона Млекопитателница. В храма се намирали следните светини, донесени от преподобния Гавраил:1.чудотворната икона Млекопитателница 2.част от живототворящия кръст Господен

През 1994 г. в храма са донесени нетленните мощи на преп.Гавраил Атонски, когато е провъзгласен за светец.

Иконата в България

Иконата на Божията Майка Млекопитателница е почитана икона от малкото русенско село Пепелина, намиращо се на 30 км. от Русе. Иконата от с.Пепелина е изрисувана в края на 19 век от живописеца Цаню Захариев от Тревненската живописна школа. В България този образ на Богородица е рядко срещан.Засега са известни само 4 такива икони, едната от които е от с.Пепелина. През 2012 г. иконата за пръв път е изложена за поклонение в катедралния храм „Св.Троица“ в Русе. Многоброен поток от вярващи отива на поклонение пред иконата. Същата година иконата е предадена за реставрация, която завършва през януари 2014 г. Изработено е и копие на иконата. Иконата ще се съхранява в Музейната експозиция на Русенската митрополия.

Чудеса пред иконата на Божията Майка Млекопитателница

– Иконата мироточи и плаче в периода от 16-24 април на 1862 г. в гр. Чернигов, Новгородска област
-Една жена от Мозирска околия цяла година останала парализирана. Била няма, изсъхала и ръката. Жената дошла в Илинския манастир в навечерието на празника Слизане на Светия Дух. Точно в този момент пеели Акатиста пред чудотворната икона на Пресвета Богородица и жената получила изцеление. Отначало започнала да движи неподвижната си изсъхнала ръка и я протегнала, показвайки на околните.
-жена на име Ана имала силни болки в краката си и не можела да ходи. Лекарите не можели да се справят с тежката болест. Мъжът на тази жена чул за чудотворната икона, която се намирала в Илиинския манастир и докарал тук жена си. Внесли я в църквата и след гореща молитва жената получила силно изцеление и се изправила на краката си.
-жител на Черногорск страдал от психично заболяване. Веднъж искал да се удави в реката, но бил хванат и доведен в Илиинския манастир, и там докато монасите се молели за него, Божията благодат му върнала разсъдъка и ума.
-дете на богато семейство било поразено от бебе от тежка болест – било сляпо и от очите му изтичала гной и били покрити със струпеи. Когато се приближавало към смъртта майка му и баща му го отнесли с вяра в Илииския манастир и го положили пред иконата на Богородица Млекопитателница. Било събота и в този ден се четял Акатиста пред чудотворната икона. При четенето момиченцето, повито с пелени започнало да издава жални звуци, и като освободило ръчички от пелените, започнало да трие очите си. Родителите вдигнали дъщеря си от пода, и забелязали, че люспите от струпеи са паднали от очите на момиченцето, и детето оздравяло напълно. Като видели всичко това с очите си всички присъстващи въздали слава на Пресветата Богородица.
-човек на име Дамян от Литва, от околностите на Минск бил измъчван от лукав дух. Като чул за чудотворната икона на Пресвета Богородица в Илиинския манастир и за ставащите в него бързи изцеления се отправил натам.
Когато се намирал близо до манастира, бесът започнал страшно да го мъчи и човекът започнал да се мята по земята и от устата му излизала пяна.
В този момент монаси вървели по същия път към манастира. Като видели мъките му те го съжалили и го повели към иконата на Пресвета Богородица в Илиинския манастир. Щом го въвели в църквата, веднага лукавият дух излязъл от него. С Богородичната благодат човекът оздравял и служил дълго време в този манастир.
-дъщерята на Леонтий, Мария боледувала от тежка шарка и от многото струпеи изгубила зрението си. Скръбните родители я довели от град Батурин в Илииевския манастир при чудотворната икона на Пресвета Богородица. По време на съботния Акатист Мария, по благодатта на Богородица прогледнала.

Значение на иконата

Вдъхновение за легендарната си картина „Мадона Лита“, на която е изобразена Мадоната с Младенеца Леонардо Да Винчи получил точно от иконата „Млекопитателница“. Тази гениална картина, вдъхновена от дивните фрески на кърмещата Божия Майка (може да се види в много базилики в Италия) с времето била призната като ненадминат шедьовър, който може да се види в Ермитажа в Санкт Петербург. По време на съветската власт, когато на влизането в църква не се гледало добре, хиляди православни християни ходили в Ермитажа, за да се полюбуват на Мадоната.

В Италия съществуват много икони на кърмещата Богородица. Най-известната от тях се намира в Равена, в базиликата св.Йоан. Иконата, нарисувана в 14 в. е признат за чудотворен.

Още една значима икона на кърмещата Богородица се намира във Витлеем, в Млечната пещера – там, където според легендата Божията Майка е кърмила Своя Божествен Син. Легендата гласи, че няколко капки от Нейната кърма паднали на земята и цялата пещера се оцветила в бял цвят. В Млечната пещера никога не секва потока от поклонници – съществуват много свидетелства как след искренна молитва на това място жените се изцеляват от безплодие, а бебета с недъзи оздравяват.

Там се намира и уникалната икона „Първите крачки на Иисус“.Пред иконата се молят за здравето на младенците.

Ден на почитание

12 януари