Как да си монтираме правилно сами газова уредба / инжекцион ?

1
558
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Много често се допускат грешки при монтаж от неопитно лице, а понякога дори такива претендиращи за опит правят същите грешки. В миналото са доста често срещани проблемите именно заради неправилен монтаж, не толкова поради некачествена система. С навлизането на газовите инжекциони системите станаха по-сложни и по-взискателни ( особено при автомобилите с агу на течна фаза )

В тази публиация ще ви дадем 10 основни съвета как трябва и как НЕ трябва да монтирате газова уредба / инжекцион.

Поставяне на ECU ( контролен модул / компютър )

1. НЕ поставяйте ECU в близост до директни източници на топлина ( близо до двигателя, охлаждаща система, радиатор ) и далеч от възможността за обмен на въздух.

Винаги поставяйте ECU на място, където ще има достъп до въздух или в място от което ще взима въздух влзиащ пез радиатора.  Обикновено предпочитаните места са около акумулатор или в някое от другите отделения, далеч от двигателя.

2. НЕ поставяйте контролния модул със конектора нагоре, тъй като кондензът няма да може да излзиа навън.

Поставяйте модула във вертикално положение със конектора надолу. Така ако има образувал се конденз, той ще излезе или ще се изпари с времето.

3. НЕ поставяйте изпарителя на ниво над радиатора. Така ако има въздух във системата ще се получи тапа, кяото ще спре циркулацията на вода. По този начин изпарителя ще замрръзне, кеото може да повреди мембраните.

Поставяйте изпарителя ПОД нивото на най-горната част на радиатора. По този начин птокът на охладителна течност ще е по-добър и при наличие на въздух в системата, ще бъде избутан.

Поставяне на изпарител и маркучи за вакуума и сензора за налягане

4. НЕ поставяйте изпарителя така че маркучът на вакуума от двигателя до него да е прекалено дълъг. Така значително ще забавите реакцията на мембраната в изпарителя извън синхронизация и със слабо представяне. Ще намалите драстично мощността на двигателя при шофиране на газ.

Опитайте се да запазите общата дължина на вакуумните маркучи / тръби ( към изпарителя  и  сензора за налягане ), винаги по-малка от 60 cm!

5. Двата провода за вакуума към изпрителя и сензора за налягане към ECU,  НЕ трябва да се свързват на различни точки, тъй като това ще доведе до разлики в измереното налягане, като съществува голям риск за автоматично прехвърляне на бензин, дори и при пълна газова бутилка.

Вакуума за изпарителя и мястото от където датчика за налягане ще взима измервания, трябва да са от една и съща точка, чрез Т образно коляно.

Поставяне на инжектори

6. НЕ поставяйте наклонени инжекторните глави наклонени надолу, тъй като мръсотия или графит могат да блокират или затруднят движението на клапана.

Поставяйте инжекторите нагоре или с лек наклон, така че всичко да отива в двигателя, без да застават или блокират главата на инжектора. Опитайте се да задържите дължината на инжекторните маркучи, винаги по-малка от 10 см!

7. НЕ изпозлвайте маркучи / тръби с различни размери, тъй като това ще предизвика асиметрично инжектиране, кеото ще доведе до нестабилност.

Ако е наложимо, най-доброто решение е инжекторите да се разделят на две групи. Алтернатива е да се обърнат двата средни маркуча, но с тях трябва да се разменят и подаванията на ток към съответните инжектори. Това се прави, само ако е необходимо!

8. НЕ захранвайте две групи инжектори последователно ( така ще се получи близък приток на газ за първата група инжектори, но ще отива по-малко газ при втората ).

Винаги захранвайте две групи инжектори от към центъра им, чрез “т” образно коляно между изхода на първата група, и входа на втората група ), за по-равномерно разпределяне на горивото.

9. НЕ инсталирайте инжекторните дюзи  твърде далеч от бензиновите инжектори. Това, не само създава забавяне на газовия поток, но и влизането на газта в цилиндъра, както и изгарянето. Често, дори електронното коригиране на времето за инжектиране, не решава този механичен дефект.

Най-доброто решение е да а не прекрачвате максималното разстояние от 5 см. НО, ако това все пак е невъзможно, компромисно решение е да се използва медна тръба за извеждане на точка от която ще се впръсква към клапите.

Свещи, филтри и други

10. Стара или зацапана свещ, която при каране на бензин не дава проблем вероятно ще създаде такъв при режим на газ поради слаба искра, която няма да доведе до детонация.

Сменяйте редовно филтрите си и правете профилактика на магистралите и клапаните за почистване на отломки и графит. Изпозлвайте доказали се газови системи и копоненти, за да нямате излишни проблеми.

Препоръчваме да се обърнете към професионалист и да не опитвате да инсталирате ГИ особено на по-нов автомобил, тъй като факторите при тях са повече от тези и дори леки разминавания могат да доведът не само до сериозни проблеми, но и до сериозни щети по двигателя на автомобила ви.