Русия заобикаля американските санкции като се готви да купи биткойни за $ 10 милиарда

1
150
Добави коментар
stivi56
stivi56

Както е известно, в изпълнение на директивата за тотална де-доларизация, Русия в края на пролетта и началото на лятото практически ликвидира всичките си инвестиции в американски държавни ценни книжа, по-точно 10-годишни правителствени облигации, чиято доходност тогава беше нараснала от 2.70% в началото на април до нива от 3.10% през май, който ръст икономистите така и не успяха да обяснят тогава.

 

 

“Следващият от това очевиден въпрос беше, какво да направи Русия с парите от разпродадените американски книжа и затова не беше никак изненадващо, че – както писахме през юли – Русия започна агресивно да изкупува злато.”

Освен златото обаче, Кремъл също така нареди на руското финансово министерство “да зареди” и юани, нещо, което отбелязахме в края на септември, когато показахме нарастването на резервите, заделени за китайския юан.

Като част от доларовата диверсификация, Русия закупи и значителен брой други валути, различни от щатски долари, и според неотдавнашни съобщения, парите, освободени от доларовите резерви, бяха пренасочени към увеличаване дела на еврото до 32%, на юана – 14.7%, а други 14.7% от портфейла бяха инвестирани в други валути, вкл. британски паунди (6.3%), японската йена (4.5%), както и в канадски (2.3%) и австралийски (1%) долари.

И сега, последното липсващо парче от пъзела на огромното преразпределение на руския петродоларов капитал се появи, след като в.”Дейли Телеграф” съобщи, че Москва подготвя инвестиция в биткойна “в опит да се справи със санкциите на САЩ”, позовавайки се на близък до Кремъл руски икономист.

Според Владислав Гинко, икономист от държавната руска президентска академия за национална икономика и държавна администрация, правителството предприема мерки за свеждане до минимум на въздействието на американските санкции, които засегнаха руската рубла, като замени част от резервите си в щатски долари с най-популярната в света криптовалута.

Според Владислав Гинко, икономист от държавната руска Президентска академия за национална икономика и държавна администрация, правителството предприема мерки за свеждане до минимум на ефекта от американските санкции, които засегнаха руската рубла, като замени част от резервите си в щатски долари с най-популярната в света криптовалута.

Цитиран от “The Telegraph”, Гинко е заявил, че намира, че решението на Русия за де-доларизация е “фундаментален ход за защита на националните интереси” и твърди, че руските инвестиции в биткойна може би ще бъдат от порядъка на $ 10 млрд. (£ 7.8 млрд.) – достатъчен обем, за да изстреля рязко цената на биткойна още по-високо в небесата..

“Кога ще се извърши следващото преразпределение на капитала на Русия? Според руския икономист “…ПОКУПКИТЕ МОГАТ ДА ЗАПОЧНАТ ОЩЕ СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ“.