Упражнения при остеопороза – движете се без болка

1
211
Добави коментар
borola
borola

Никога не е късно да започнете физически упражнения при остеопороза. За дамите, които преминават през менопауза и са засегнати от костното заболяване, движението е огромно значение за доброто качество на живот. В тази статия сме подготвили безопасни активности, които ще се погрижат за костното ви здраве при менопауза и остеопороза.

Подбор на упражнения при остеопороза

Живеещите със заболяването не бива да изпитват страх да бъдат активни. Двигателната активност е от изключително значение. Но не съществува универсален тренировъчен план за хора с остеопороза. За да подобрите качеството си на живот, се изисква правилно да подберете нужните физически упражнения. За избор на подходяща тренировъчна програма се обърнете към лекуващия си лекар. Той следи състоянието ви и компетентно ще прецени какви упражнения да включи към режима си. Те ще са съобразени според физическото ви състояние, рискът от фрактури, съпътстващи заболявания и мускулна сила. Повишено внимание се изисква при жени с високо кръвно налягане, затлъстяване, висок холестерол и сърдечно-съдови заболявания. Тренировъчната програма ще бъде изготвена за вас и вашата лична специфика, като е добре да включва упражнения за баланс, правилна стойка, костна и мускулна здравина.

Примерни физически упражнения при остеопороза

Умереното натоварване и подходящите упражнения при остеопороза влияят положително върху здравето на костите. Степента на натоварване трябва да бъде съобразена според тежестта на заболяването. За примерни активности сме подбрали две категории упражнения: с висока и с ниска степен на въздействие.

Упражнения с високо въздействие:

Бързо ходене
Джогинг
Танци
Изкачване на стълби
Скачане на въже
Аеробика
Тенис на корт или друг подобен спорт

Упражнения с ниско въздействие:

Ходене (на открито или на бягаща пътека)
Лека аеробика
Степер или каране на колело (упражнения с фитнес уреди)

Тези упражнения са предназначени за хора с висок риск от фрактури. Те не бива да изпълняват първата група активности.

Тренировките за подобряване на мускулния тонус са също от голямо значение. По-здравата мускулатура може да предотврати някои фрактури, свързани с падане. Сред най-добрите упражнения са клековете, повдигането на пръсти, вдигането на леки тежести и упражненията със съпротивление с ластици.

Специализирана информация по важните теми: остеопороза и менопауза

Животът с остеопороза в периода на климакс не бива да бъде изпитание. Дами, екипът на програма Женско здраве се е погрижил за вашата информираност по две от най-важните теми. На интерактивната онлайн платформа на програма Женско здраве ще получите подробна информация за двете състояния от видни специалисти. Те ще отговорят на въпросите ви посредством възможността за онлайн консултация. Също така ще научите за натуралните продукти, които укрепват костното здраве по време на климакс. Това са природните продукти Феминорм Остео/Feminorm Osteo® и Остеобор Форте/Osteobor Forte®, които повлияват благоприятно менопаузалните смущения и по специално повишеният риск от остеопороза.

Освен това в раздел „Новини“ на сайта на Женско здраве ще бъдете осведомени за градовете и специалистите, които провеждат прегледи за измерване на костната плътност.

Преглеждания:
7