Душ кабината – функционално решение за съвременната баня (втора част)

4
280
Добави коментар
Bania.Online
Bania.Online

Душ кабината – функционално решение за съвременната баня (втора част)

В първа част на настоящата статия, посветена на предимствата при инсталирането на душ кабина в съвременната баня, се спряхме на основните характеристики на предлаганите на пазара душ кабини от гледна точка на техните форма и размери, вид стъкла, врати и начини на отварянето им, както и техните предимства и недостатъци, в зависимост от квадратурата и разпределението на помещението, в което ще бъдат монтирани.

В настоящата втора част на материала ще се спрем по-подробно и на останалите характеристики на душ кабините, а именно наличието или липсата на рамка, вида на основата и най-разпространените им функции, предпочитани от потребителите.

Първа част на статията можете да прочетете тук. 

 

Наличие или липса на рамкиране

Една от важните характеристики на предлаганите на пазара душ кабини е дали основното стъклено тяло на душ кабината да бъде опасано с рамка или не, като и двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Сред най-популярния на пазара вариант се включват душ кабините с олекотена алуминиева рамка. Нейната функция се състои в поддържането на вратите на душ кабината, като благодарение на нея монтажът на самото съоръжение се осъществява значително по-бързо и ефективно.

За разлика от рамковите душ кабини, при тези без алуминиева рамка, самата конструкция на съоръжението се състои от метални компоненти, които свързват стъклата.

 
Изграждане на основата на душ кабината

Съществуват 3 основни варианта за изграждане на основата (или пода) при съвременните душ кабини: с помощта на инсталиране на поддушово корито, праг или подов лентов сифон.

Монтирането на поддушово корито под основното стъклено тяло на душ кабината е традиционен начин за изграждане на пода, който е и най-разпространен в практиката. Поддушовите корита биват произвеждани от различни материали като акрил, стомана, порцелан, полимермрамор, чугун и други, като най-популярни са акрилните корита. На пазара съществуват и луксозно изпълнени поддушови корита от висок клас, притежаващи системи, предотвратяващи подхлъзването, както и с възможности за масаж или затопляне на краката.

От гледна точка на предлаганите форми, размери и цветове, поддушовите корита могат да бъдат с разнообразна форма – квадратна, правоъгълна, овална, петоъгълна и дори шестоъгълна форма, като в допълнение към класическите бели нюанси, те могат да бъдат изработени и в други цветови гами, в зависимост от индивидуалните предпочитания на клиента.

Съвременна тенденция при планирането на интериора на модерната баня е стремежът към постигане на функционалност и висша форма минимализъм, като от това течение не остава в страни и съвременната душ кабина.

По този начин все повече се наблюдават на пазара душ кабини, оборудвани със свръхплоски корита. Основно предимство на този модел е придаването на цялостна по-изчистена и стилна визия на душ кабината в банята, но и създаването на възможност за нейното по-лесно и безпроблемно достъпване. Причината затова се дължи на съществено по-малката височина на свръхплоските корита (обичайно от 3 см до 5 см), спрямо височината на класическите модели корита, която е в диапазона – 10 см до 15 см.

Алтернатива при изграждането на пода на душ кабината е инсталирането на праг, който да не допуска изтичането на вода от кабината по пода на целия санитарен възел. Праговете могат да бъдат изработени в разнообразни цветове и размери, по задание на клиента, като най-често използваните материали са полимермрамор и граниксит.

В случай, че не желаем основата на нашата душ кабина да бъде изпълнена с помощта на поддушово корито или праг, тогава алтернативата за нас е монтирането на подов лентов сифон. Подовите лентови сифони имат редица полезни качества с това, че многократно улесняват достъпването до душ кабината, инсталират се сравнително лесно и са изключително удобни за поддръжка и ежедневно почистване.

От чисто естетическа гледна точка, поставянето на подов лентов сифон, изграждат една по-изчистена и елегантна визия, като този тип сифони създават оптичната илюзия за по-голям простор и широта в банята. Това ги прави изключително подходящи за монтаж в маломерни бани и мокри помещения, в които свободното пространство е силно ограничено.

Характерно за лентовите сифони, е че освен на пода, те могат свободно да се монтират и на стена, като металната им решетка се предлага в голямо разнообразие от дизайни: фигурални мотиви, цветни мотиви, вълнообразни линии или дори в популярния дизайн тип „Версаче“.

 
Функции на душ кабината

Многобройните функции, с които се предлагат съвременните душ кабини са именно онзи техен аспект, който създава усещането ни за качествено СПА-преживяване, релакс и истинска отмора у дома.

Сред най-разпространените функции, които набират популярност и са харесвани от потребителите, се нареждат: парна баня, хидромасаж (със или без инфрачервено загряване), хроматерапия (цветотерапия), ароматерапия, музикотерапия, възможности за сензорно управление на душ кабината и други.

Задължително условие, за да има нашата душ кабина функцията парна баня е тя да бъде оборудвана с покрив, като стандартната височина при тези кабини е в порядъка на 210 см до 240 см., при поддържана температура в кабината между 40 и 45 °С и 100% влажност на въздуха.

Често срещана функция в повечето душ кабини е тази за хидромасаж, който се осъществява с помощта на различен брой дюзи, разположени в кабината. В зависимост от конкретния модел кабина, хидромасажът може да се предлага с различни опции, както и да се изпълнява в изправено или в седнало положение (в случай, че душ кабината е обзаведена със столче).

Съществуват и модерни душ кабини от висок клас, които предлагат опцията за хидромасаж, комбиниран с инфрачервено загряване на цялото тялото. Въздействието на този тип съоръжения често бива съпоставяно с това на сауните от финландски тип.

Функцията за ароматерапия е друга предпочитана възможност, при която желаният аромат под формата на етерично масло се поставя в специални дозатори, монтирани в стените на душ кабината, като при избор на опцията за ароматерапия, ароматичната субстанция се разпръсква под формата на ситни капки из въздушната пара и се усеща в цялата душ кабина.

Хроматерапията, известна още като цветотерапия е друга популярна опция, с помощта на която се търси създаването на психологическо и емоционално въздействие върху човека, под въздействието на излагането му на влиянието на различните цветове. Тази функция се осъществява с помощта на вградени в самата душ кабина цветни светодиоди, които са водоустойчиви и термоустойчиви.

Допълнително, в душ кабината може да бъде осигурено музикално озвучаване под формата на вградена музикална система, която да създаде необходимия звуков фон за пълноценна почивка и отпускане.