Франция: 1,6 милиарда евро за киберсигурност

2
182
Добави коментар
AMATAS
AMATAS

Франция реши да инвестира допълнителни финансови средства и човешки ресурс в усилията си да се справи с нарастващата киберпрестъпност. Промените се налагат, за да може Франция да разполага с по-добра защита срещу хакерски атаки, спонсорирани от чужди държави. Информацията беше съобщена от френския министър на отбраната Флоренс Парли.

Тя представи новата държавна стратегия за военна киберзащита, като според нея тя се налага, тъй като „Франция е засегната от достатъчно заплахи … кибервойната започна и Франция трябва да бъде готова да се бори“.

„Трябва да подготвим армиите си за тази нова война, като гарантираме, че те разполагат с офанзивни възможности за компютърен контрол. В случай на кибератака, ние имаме правото да отвърнем на удара“, министър Парли е категорична за необходимите промени, които се очаква да бъдат реализирани до 2025 година.

За постигането на тази цел, разбира се, са необходими усилия и средства, и по тази причина Франция ще инвестира 1,6 милиарда евро за подобряването на киберзащитата на държавата и за наемането на допълнителни 1000 специалисти по киберсигурност.

Според Флоренс Парли е необходимо също така да бъде подобрена координацията между различните военни служби, за да се създаде защитна стена, благодарение на която да могат да „предвиждат, предотвратяват и откриват атаките и да се поправят последиците от тях“.

„През последните години киберпространството се превърна в място на конфронтация като останалите… Място на огромно насилие, което може да ни блокира завинаги“, каза още Парли.

„Военното звено за киберсигурност беше създадено през 2017 г. То показа, че е необходимо и доказа колко е способно. Реших да увелича ресурсите и да консолидирам структурата… До 2025 г. ще вземем още 1000 киберексперта във военното звено за киберсигурност, генералната дирекция „Външна сигурност“ и генералната дирекция „Въоръжаване““, добави Парли, както и че хакерските атаки не са ограничени само до частния сектор, а са насочени и срещу френските военни мрежи.

Освен това тя потвърди, че през последните две години френската армия е била мишена на стотици кибератаки.

Флоренс Парли разказа, че в края на 2017 г. на един от сървърите на Министерството на въоръжените сили е забелязана подозрителна дейност, а според анализа на логините хакерът се е опитвал да получи достъп до пощенските кутии на 19 висши министерски служители. „Тези опити за атака продължиха до април 2018 г.“, каза Парли.

През 2017 г. са регистрирани 700 инцидента с киберсигурността, като около 100 от тях са били извършени срещу мрежите на военното министерство. Експертите по киберсигурност са свързали някои от атаките с малуера Turla.

През миналата година броят на хакерските атаките е бил същият и то до септември. Парли обясни, че част от атаките са били извършени от отделни хакери, друга част от хакерски групи, но трета част са били държавно спонсорирани.

Миналата година изтече информация, че руски, американски, китайски и френски държавни служители в сферата на киберсигурността са съгласували правила за поведение в киберпространството на тайна среща в Париж и сега решението на Франция изглежда като логична последица.

Снимка: Hack Capital в Unsplash