Ултравиолетови лъчи – „враговете“ на зрението

3
162
Добави коментар
borola
borola

Слънчевите ултравиолетови лъчи през студените сезони могат да бъдат също толкова опасни, колкото и през лятото. С какво ни вредят и как да ги избегнем?

Същност на ултравиолетовите лъчи

Ултравиолетовото лъчение е електромагнитно излъчване с дължината на вълните по-къса от тази на видимата светлина. Земната атмосфера блокира по-голямата част от слънчевата радиация, но една част от лъчите преминават през озоновия слой. Освен слънцето, съществуват и други източници на ултравиолетови лъчи. Сред тях са добре познатите ни солариуми, халогенни светлини, флуоресцентни крушки, луминисцентни и живачни лампи, някои видове лазери. Влиянието на UV лъчите върху човешкото здраве има позитивни и негативни ефекти.

Прекомерното излагане на слънце носи негативни последствия за целия организъм

Ултравиолетовите лъчи забързват процеса на кожно стареене. Те разрушават колагена и съединителната тъкан под горния кожен слой. Негативните последици са появата на бръчки, тъмни петна и загуба на еластичност. Причината за получаване на тен през лятото е пигментът меланин. Той абсорбира ултравиолетовите лъчи. Когато организмът усети слънчево изгаряне изпраща меланин до клетките. Пигментът ги предпазва от увреждане и това му действие довежда до потъмняване на кожата.

Освен върху кожата, големите количества UV лъчи имат вреден ефект и върху имунната система. Извънредното ултравиолетово лъчение има подтискащо имунната система действие. Учени доказват, че слънчевото изгаряне влияе върху функциите на белите кръвни клетки в организма до 24 часа след излагането. Повторното прекомерно подлагане на UV радиация причинява още по-голям имунен срив.

Ултравиолетовите лъчи вредят на зрението

Всички сме чували предупрежденията на офталмолозите относно опасностите за очите, които крият ултравиолетовите лъчи. Но малцина от нас са наясно с рисковете за зрението, които произтичат от незащитения зрителен орган срещу ултравиолетови лъчи. Интензивното ултравиолетово лъчение води до увреждане на зрението.

UV лъчите през най-студения сезон на годината могат да бъдат също толкова опасни, колкото и през лятото. Продължително излагане на UV лъчение може да доведе до парещото усещане, наречено „снежна слепота“. Натрупалият сняг спомага за нейното развитие. Снежната слепота се дължи на отразената от обширни водни, снежни или ледени повърхности слънчева светлина. В повечето случаи оплакванията изчезват до дни, но могат и да доведат до усложнения в бъдеще.

Интензивното ултравиолетово лъчение води до увреждане на клетките на роговицата. В зависимост от силата и интензитета, може да се получи ерозия на роговицата, увреждане на ретината и предния очен дял. Изследвания на негативния ефект на UV лъчите доказват, че дори и в малки количества, могат да доведат до катаракта и други очни заболявания. В най-лошия случай може да се стигне до частична, пълна, временна или постоянна слепота.

Методи за предпазването от вредното влияние на UV лъчите

Както вече споменахме прекаленото излагане на слънце носи негативни последици. За това трябва да бъдем внимателни и да вземем определени мерки за предпазване от вредното въздействие. Освен кожата, не бива да забравяме и за протекция на зрението. Ще ви дадем няколко съвета за защита от ултравиолетовите лъчи.

Избягвайте прекалените посещения на солариум
Използвайте редовно слънцезащитни продукти. Тяхното предназначение е да ни пазят от вредните лъчения през всички сезони.
През топлите месеци носете подходящи дрехи, които да предпазват откритите части от кожата при продължителен престой под слънчевите лъчи
Не прекалявайте със излагането на слънце, особено в обедните часове на летния сезон
Носете шапка, която да предпазва очите ви от силното слънце
Изберете слънчеви очила с висока защита срещу вредните ултравиолетови лъчи

Осигурете на зрението си пълна защита

Защитата от UV лъчите се състои в ефективното им филтриране. Ние, екипът на програма Очно здраве, ви съветваме да се грижите пълноценно за офталмологичното си здраве. Нашите специалисти са категорични, че приемът на очните пигменти – лутеин и зеаксантин, е ефективен метод за защита от вредните лъчи. Лутеинът и зеаксантин са наричани още „природни слънчеви очила“ и осъществяват пълна офталмопротекция. В оптимални количества те се съдържат в изцяло естествените продукти от семейството на Околут.

Преглеждания:
7