Остеопороза – симптоми и контрол в периода на менопауза

1
385
Добави коментар
borola
borola

Остеопороза е заболяване, което не протича с отявлени симптоми. Тя се характеризира със загуба на костна маса и увеличен риск от внезапни фрактури. Дамите в постменопауза претърпяват най-голяма загуба на костно вещество в първите 3 до 5 години от периода. Как да познаем остеопорозата и да я овладеем през климакса, научете в публикацията.

Причини за възникване на остеопороза през менопауза

Болките в гърба и крайниците са познати на мнозина, но малко хора знаят, че причината може да е костно заболяване. Остеопорозата е най-често срещаният тип заболяване на костите. Болестта засяга цялата костна система и е придружена от спад в здравината й.

Остеопорозата води до счупвания даже при незначителни травми. Заболяването възниква, когато организма не произвежда достатъчно нова костна тъкан. За нормалното формиране на костите са необходими два минерала: калций и фосфор. Ако не си ги набавяме, производството на костна тъкан може да намалее.

Жените над 50 години са най-застрашени от развитие на остеопороза

Женските полови хормони естрогени играят важна роля в поддържането на здравината на костите. След менопауза, костната резорбция изпреварва изграждането на нова костна тъкан. Ранната менопауза и продължителни периоди, в които нивата на хормоните са ниски и менструалният цикъл отсъства, могат да доведат до загуба на костна маса.
Смята се, че основна причина за поява на остеопороза е спад в нивата на естрогените при жените в менопауза. Главни фактори за костната загуба са още недостиг на витамин D и недостатъчната физическа активност.

Какви са симптомите на остеопороза?

Остеопорозата често е наричана „тихият крадец“ или “тихата епидемия“, защото протича без симптоми и оплаквания. Хората не знаят, че имат остеопороза, докато костите им не отслабнат до степен на счупване.
Симптомите се усещат, когато започнат фрактурите – а това означава, че сериозно са пострадали не само костите. И други части от организма понасят негативното влияние на заболяването: сърцето, кръвоносната система, мозъка.

Рискови фактори за развитие на заболяването:

Хронично бъбречно заболяване
Хранителни разстройства
Кортикостероиди, които се прилагат ежедневно в продължение на повече от 3 месеца
Хроничен ревматоиден артрит
Дефицит на витамин D

Остеопорозата засяга предимно жените, но и мъжете могат да са потърпевши

Здравината на костите до голяма степен зависи как те са се развили в детството, както и от нивото на физическа активност през годините
Костите са живи структури, които през годините растат и се променят
Максимална костна плътност и якост се достига около 30-годишна възраст, след което костната маса започва естествено да намалява
С напредване на възрастта, способността да се възстановява костна тъкан се забавя, а загубата на костна маса се покачва
Упражненията укрепват и поддържат здравината на костите
Чревни проблеми, бъбречни заболявания, хормонални проблеми са състояния, които също могат да доведат до остеопороза

Обикновено за лечение на остеопороза се назначават калциеви препарати заедно с Витамин D, както и диета, богата на калций, слънчеви бани и физически упражнения. Изборът на лечение трябва да се направи въз основа на възрастта и други съпътстващи проблеми и рискови фактори.

Как да намалим риска от остеопороза по време на менопауза?

По време на менопауза, рискът от развитие на остеопороза може да се намали чрез промени в начина на живот:

Балансирана здравословна диета
Ежедневен прием на калций с храната
Редовна физическа активност
Поддържане на адекватни нива на витамин D
Избягване на прекомерната употреба на алкохол
Отказ от тютюнопушене
Редуциране на приема на кофеин
Провеждане на консултации със специалисти – тест за костна минерална плътност (остеодензитометрия) ефективно открива остеопороза. Той е безболезнен и определя вашия T-score, който отчита риска от остеопороза. Нормално отклонението при T-score е в рамките на 1. За остеопения говорим в случаите на отклонение от стандарта от 1 до 2,5. При повече от 2,5 стандартно отклонение вече става въпрос за остеопороза.
Колкото по-скоро разберете степента на риск, толкова по-бързо ще предприемете мерки.

За да сте винаги добре информирани по всички въпроси, свързани с женското здраве, посещавайте редовно страницата на програма Femicare. Тук ще получите възможността за онлайн консултация, чрез която нашите специалисти ще ви дадат съвети по важните за вас теми. По време на менопауза или постменопауза, с риск от остеопороза или при наличие на заболяването, специалистите препоръчват Феминорм Остео/Feminorm® Osteo. Този изцяло природен продукт се бори с менопаузалните смущения и осигурява активна защита на цялата костна система. Комбинацията му от два фитоестрогена и витамин D възстановява нарушения хормонален баланс и се грижи за здравето на костите. Феминорм Остео се приема по 1 капсула дневно, и не носи странични ефекти.

Преглеждания:
7