Тръмп отблокира работата на правителството :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
260
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Президентът Доналд Тръмп се e съгласил да сложи край на 35-дневния блокаж на правителството, което засегна над 800 000 държавни служители, без да получи исканите 5.7 млрд. долара за строеж на стената с Мексико, предава Reuters.

Това според анализаторите е политическа победа за Демократите, които отстояваха парите да не се отпускат.

Споразумението е минало бързо през контролирания от Републиканците Сенат и от контролираната от Демократите Камара на представителите. Веднага след това краткосрочният бюджет е бил подписан от Тръмп, с което една четвърт от държавните служители в САЩ отново ще започнат да получават заплати.

Законът предвижда да бъдат отпуснати средства до 15 февруари. В текста обаче не е посочено отпускането на пари за строежа на стена по границата с Мексико, което стана причина за блокирането на правителството.

Доналд Тръмп заплаши, че ако през следващите три седмици не бъде постигнат компромис с Конгреса за стената, то той ще въведе национално извънредно положение, за да я построи.