Старческо перде – същност, симптоми, причини и превенция

2
319
Добави коментар
borola
borola

28 януари
в Новини от Екип Околут
Етикети:астаксантин, катаракта, очни болести, очни пигменти

Старческо перде – същност, симптоми, причини и превенция

Какво се крие зад словосъчетанието „старческо перде“? Отговорът на този въпрос ще намерите в настоящата статия. Не я пропускайте – определено има какво да научите!

Какво е „старческо перде“?

„Старческо перде“ е популярното наименование на катаракта. Както подсказва името му, това очно заболяване се среща най-често сред хората, преминали „на попрището жизнено средата“. За да не сме голословни, ще посочим, че 42% от хората на възраст от 52 до 64 години са засегнати от коварната болест. Заболеваемостта нараства с възрастта. Процентът на страдащите във възрастовия диапазон 65-74 г. е 60. Статистиката при хората над 75 г. е плачевна – 9 от 10 пациента проявяват симптоми на това заболяване. Установено е, че до 80-годишна възраст повече от половината от хората страдат от катаракта.

Стига цифри! Нека преминем към същността на очното заболяване

Старческото перде протича с намаляване на пропускливостта и помътняване на очната леща. Тя може да се замъгли до такава степен, че да попречи на светлината и образите да достигат до ретината. Заболяването може да засегне едното или двете очи.
В началните стадии засегнатите се оплакват от двойно виждане. Трудно разпознават обекти, отстоящи на разстояние над 5 метра. Изпитват трудности при изпълнението на ежедневни дейности като четене и шофиране. Очите им се дразнят от ярката слънчева светлина и проблясъците. Не виждат добре през нощта или на слаба светлина.
В случай че симптомите се неглижират, може да се стигне до загуба на зрението. Ако не ви се вярва – ето го доказателството: катаракта е една от основните причини за слепота в света.

Кои са рисковите фактори за развитието на старческо перде?

Специалистите са категорични, че освен възрастта за развитие на старческо перде допринасят и следните фактори:

Продължително излагане на слънце и UVB лъчение
Оксидативен стрес, резултат от действието на светлината, която преминава през лещата
Наличие на диабет – при диабетиците, катарактата се наблюдава 6 пъти по-често, отколкото при хората, които не страдат от метаболитното заболяване
Тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, мръсен въздух и работа в запрашена среда
Недостиг на вътреочните филтри лутеин и зеаксантин

Може ли да се избегне възникването на старческо перде?

Отговорът е утвърдителен! За да се увенчаят с успех усилията на хората, подложени на някои от изброените рискови фактори, те трябва да започнат ранна превенция на заболяването. За целта ще са им от полза следните насоки:

Изкореняване на вредните пороци

Съветът на офталмолозите е тютюнопушенето да се преустанови своевременно, а примът на алкохол да се сведе до минимум.

Осигуряване на пълна UV защита на очите

Винаги и навсякъде трябва да се излиза със слънчеви очила. Те са щит за очите срещу опасните UV лъчи, които увреждат чувствителните очни клетки и могат да доведат до редица очни болести, сред които и катаракта.

Придържане към здравословен режим на хранене

Когато става въпрос за превенция на старческо перде, спазването на природосъобразна диета означава да се наблегне на консумацията на храни, богати на антиоксиданти. Такива са зеленолистните зеленчуци, цитрусите, горските и сушени плодове, бобовите растения, ядките, рибата и пилешкото. Приемът им предпазва очите от свободните радикали, които са сочени като основни причинители на катаракта.

Изпитаното природно средство за превенция и овладяване на старческо перде

Видни специалисти офталмолози у нас препоръчват на хората, изложени на висок риск от развитие на старческо перде, да се доверят на Околут Комби/Ocolut® Combi, за да запазят здравето на очите си. Силно изразеният протективен ефект на мощния офталмопротектор се дължи на рационалната комбинация от очни пигменти и антиоксиданти в състава му. Всяка растителна капсула на Околут Комби съчетава силата на лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Благодарение на взаимодопълващия си ефект те осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Натрупвайки се в ретината на окото, те неутрализират опасните свободните радикали и вредните слънчеви лъчения. Свидетелство за благотворното им въздействие е подобрената зрителна острота и фоточувствителност на зрението. Освен за превенция Околут Комби се прилага успешно и за овладяване на старческо перде. За постигане на оптимални резултати се препоръчва продуктът да се приема продължително време по 1 растителна капсула дневно след хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето. Околут Комби е практически безвреден поради изцяло природния произход на съставките. Ето защо няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

Преглеждания:
9