Кои са най- важните ви здравни показатели, на които трябва да обръщате внимание и стриктно да следите

22
251
Добави коментар
teamkreo
teamkreo

Здравето е най- важното и ценно нещо, което притежаваме и изгубим ли го веднъж няма връщане назад. За съжаление голяма част от нас подценяват това и се сещат за него чак вече, когато имат необратими проблеми.

Затова за да не стигаме до толкова крайни състояние сме ви подготвили днес една статия за важните показатели, които трябва да следите, ако искате да сте добреи ако има някакъв проблем да го хванете в зародиш.

По същество доброто здраве е идеалът, към който всички ние трябва да се стремим.

 Но как да го оценим и измерим? Как да разберем дали наистина сме здрави?

 

Здравни критерии

Всяка от системите на нашето тяло – сърдечно-съдова, дихателна, храносмилателна, ендокринна – има свой собствен индикатор.

В допълнение към очевидните (тегло, външен вид, физическо и психическо благополучие), има медицински показатели, които могат да бъдат измерени сами или установени с помощта на тестове в клиниката.

Колкото повече тези константи, зададени от самата природа, надхвърлят границите на нормата, толкова повече проблеми в тялото сигнализират. Трябва да се научим да разпознаваме тези маркери и правилно да регулираме функционирането на тялото.

 

Кръвно налягане 

Това е индикатор за това колко налягане в артериите на кръвта надвишава атмосферното. Този показател се влияе от пол, възраст, сърдечна честота и съдова еластичност. Кръвното налягане се определя от две стойности и традиционно се измерва в милиметри живак.

Систоличното или горното налягане показва налягането в артериите в момента, в който сърцето се свива и избутва кръвта в артериите. По-ниският показател, или диастоличното налягане, показва налягането в артериите по време на релаксация на сърдечния мускул.

Образователната медицинска литература предлага да се вземат цифри като 120/80 mm Hg като нормативен показател. Такива показатели се отчитат при повечето хора на възраст 20–40 години. На 130/85 налягането е леко повишено. Нормално повишеното налягане се счита за 139/89, а патологията е по-голяма от 140/90.

 

Броят на дихателните движения в минута

При всички здрави възрастни в покой, честотата на дихателните движения е 16-18 на минута. Новородените имат 40-45 дихателни движения в минута.

Ако вземете по-малко от 14 вдишвания на минута, тогава сте добре обучен и спокоен човек със здрави дихателни органи. Ако повече от 18, това е причина за безпокойство.

Може би вашите дихателни движения не осигуряват на белите дробове достатъчно въздух и дихателният център дава сигнали за попълване по-често, отколкото трябва да бъде при нормални темпове. Трябва да намерите причина, която да ви предпази от зачестеното дишане.

 

Сърдечна честота 

Животът на човека продължава, докато сърцето му бие. Сърдечната честота е основният показател за работата на нашето тяло.

Сърдечната честота е много индивидуален индикатор, тя може да зависи от масата на параметрите: възраст, пол, тегло, височина, спортна тренировка, температура на въздуха и дори времето навън

За да се опрости, обичайно се измерва сърдечната честота сутрин след събуждане, при условие че не сте тренирали и не сте пили алкохол предишния ден. Значителна дългосрочна промяна в сърдечната честота може да означава проблем със сърцето.

Обикновено след тренировка сърдечният ритъм в рамките на няколко минути се връща към нормалните си стойности (от 60 до 90). Ако сте започнали да забелязвате един или повече от изброените по-долу симптоми, трябва незабавно да се консултирате с кардиолог.

След дори леко физическо натоварване (например изкачване на стълби), сърдечната честота не се връща към нормалното за дълго време. Редовно усещате сърцебиене. По време на измерванията импулсът често е по-висок от 100-120 удара в минута или, напротив, под 50. Чувствате постоянна умора, слабост или световъртеж.

 

хемоглобин

Основната константа на хемопоетичната система – хемоглобин (червен дихателен пигмент на човешката кръв), пренася кислород от дихателната система до тъканите и въглеродния диоксид от тъканите до дихателните органи. Според препоръките на СЗО следните показатели се считат за нормално ниво на хемоглобина.

За деца от шест месеца до 5 години – 110 г / л и повече. За деца на възраст между 5 и 11 години – 115 г / л и повече. За деца на възраст 12–14 години, както и на момичета и жени (15 и повече години) – 120 г / л и повече. За мъже (15 и повече години) – 130–160 g / l.

Всяко отклонение на хемоглобина в кръвта от нормата не е причина за заболяванията, а последствията от тях. И има много причини за нарушения: от недохранване до сериозни заболявания.

 

билирубин

Това е химично пигментно съединение, образувано в организма по време на разграждането на червените кръвни клетки, които са завършили своя жизнен цикъл. Скоростта на общия билирубин за възрастни мъже и жени е 3,4–17,1 μmol / L.

Повишени нива на билирубина се наблюдават при нарушаване на черния дроб и проблеми с жлъчката, което може да бъде причинено от хепатит, холелитиаза, токсично увреждане на черния дроб, тумори в черния дроб или панкреаса.

 

урина

Физиологичната скорост на отделяне на урина е 1,5 литра на ден. При здрав човек тя е светла на цвят, има специфично тегло 1020 g / l, киселинност 5.5. Ако в урината се появят белтъчини или бели кръвни клетки, време е да се притеснявате, отделителната система не е наред

тегло

Смята се, че идеалното тегло съответства на това, което сте имали на 18-годишна възраст. Желателно е да го запази през целия си живот, но за съжаление много малко хора успяват.

Както всички ключови показатели, теглото на здравия човек има своите граници. За да изчислите нормалното тегло при възрастни, можете да използвате формулата: тегло = (височина – 100) /— 10 кг. Например, ако височината ви е 170 сантиметра, тогава границите на нормалното тегло – от 60 до 80 кг.

Колебанията на средните показват, че можете да изберете за себе си теглото, в което ще бъдете най-удобно. Но е по-добре да не излизат извън границите на нормата, тъй като това е изпълнено с появата на здравословни проблеми.

 

Кръвна захар

Глюкозата е енергийно гориво за клетките на тялото, което влиза в тялото от консумираните храни, по-специално от тези, които съдържа въглехидрати.

Инсулинът е необходим за усвояване на глюкозата. При здрав човек, кръвната захар се регулира от инсулина, който се произвежда от панкреаса. По този начин, нивото на глюкоза (захар) в кръвта се поддържа в нормалните граници.

Според препоръките на СЗО нивото на кръвната захар е 3,5–5,5 mmol / l. Индикатор 5.6-6.6 е норма след хранене, а нивото на захар на гладно над 6.7 почти винаги показва наличието на диабет.

 

PH – киселинно-алкален баланс в кръвта

Метаболизмът на нашето тяло се основава на равновесието на киселинната основа (KSHR), което се определя от рН, което също се нарича водород. PH означава силен хидроген, което означава „силата на водорода“.

Нивото на рН е нормално, ако белите дробове, черния дроб и бъбреците работят гладко, което премахва вредните елементи, поддържайки желаната киселинност.

Нормалното рН на кръвта трябва да бъде между 7,32–7,42 за венозна кръв и 7,37–7,43 за артериална кръв. Стойностите на рН под 6.8 или над 7.8 са несъвместими с живота.

 

Бели кръвни клетки

От английски, думата „левкоцити“ се превежда като „бели кръвни клетки“ (бели кръвни клетки, WBC). При възрастни нормалният брой на левкоцитите в кръвта е в рамките на 4–10 х 10 9 / l.

Повишените нива на левкоцитите се наричат ​​левкоцитоза и могат да бъдат причинени от остри възпаления и бактериални инфекции, системни заболявания на съединителната тъкан, начални етапи на лъчева болест и злокачествени тумори.

 

Телесна температура

Като правило, ние сме приели средна телесна температура от 36,6 градуса. Но малко хора знаят, че съществуват температурни граници на тази норма.

Според международната медицинска статистика повечето хора имат постоянна температура в диапазона от 36.3 до 37.0 градуса.

Повишената телесна температура е реакция на различни нарушения в тялото. С други думи, това е знак, че тялото е разпознало болестта и е започнало да се бори с нея.

 

Холестерол (общо)

Веднъж холестеролът се счита за неоспоримо зло и се обвинява за много различни здравословни проблеми. Днес лекарите признават, че холестеролът е жизненоважен като строителен материал за образуването на клетки и нервна тъкан.

Има широко разпространено убеждение, че само хората, които ядат много мазни храни, могат да имат висок холестерол. Нищо подобно. 80% от холестерола се произвежда в организма (в черния дроб, в други тъкани) и само 20% идва от храната.

В зависимост от състава на съединенията, които включват холестерол, е обичайно да се разделят на „лоши” (LDL) и „добри” (HDL). Ако в кръвта има много LDL холестерол, то разрушава вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, натрупва се в тях и образува склеротични плаки.

Високата концентрация на HDL, напротив, намалява риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. При възрастни се отчита добро ниво на общия холестерол не по-високо от 5,18 mmol / l, а за деца – 4,4 mmol / l.

 

Сега, познавайки нормалните показатели за здравето и разглеждайки вашия анализ, ще имате представа за процесите, протичащи в тялото ви.

За предпочитане е кръвното налягане, сърдечната честота и броят на дихателните движения за минута да се наблюдават всеки ден, а другите тестове трябва да се правят поне веднъж на всеки шест месеца.

 

Изследването на кръв за анализ поне веднъж годишно всеки човек трябва да прави. Само лекарят ще бъде в състояние да прочете точно анализа, но, познавайки нормалните стойности, вие също ще можете да го дешифрирате .

В Германия всеки жител, навършил 47-годишна възраст, е задължен да си прави колоноскопия. 

 

Анализът на урината осигурява ценна информация за състоянието на човешкото тяло и във времето за идентифициране на различни видове патология. Както се оказа, много информация за състоянието на здравето може да се получи само след като погледнем по-отблизо цвета на урината .

Затова ходете и се изследвайте, превенцията е най- доброто лечение!