София купува 13 нови трамваи за над 40 млн. лв. :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
238
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Столичен електротранспорт” сключи договор с полската компания PESA Bydgoszcz за доставката на 13 нови нископодови съчленени трамваи, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Машините ще пристигнат на две партиди до края на октомври, а в рамките на 2019 г. трябва да тръгнат по трасето на линия №5.

Договорът е на обща стойност 44 796 377,36 лв., като са предвидени доставки на резервни части, диагностично оборудване и обучение на персонала. За тази сума получаваме мотриси с климатик, платформа за детски колички, видеонаблюдение, места са хора с увреждания и детски колички и др.

Вероятно новите трамваи ще са аналогични на доставените през последните години за нуждите на линии №1 и №7 от същия полски производител.

В официалното съобщение се посочва, че целта на новата доставка е да се обнови изцяло емблематичната линия №5. Нейното трасе обаче се нуждае от сериозен ремонт, който се отдалечи неясно напред във времето. Реконструкцията трябваше да се направи от „Джи Пи Груп”, но след започналото разследване за злоупотреби с европари фирмата обяви, че се отказва.

Въпреки това, в началото на настоящата изборна година кметът Йорданка Фандъкова обяви, че един от най-проблемните участъци – между Руски паметник и пл. „Македония”, ще се превърне в парк.