Бъкингамският дворец – един от последните функциониращи кралски дворци в света

12
280
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Бъкингамският дворец е официална лондонска резиденция и административно седалище на управляващия монарх на Обединеното кралство, което го прави един от последните функциониращи кралски дворци в света! Намира се в сърцето на столицата и е обграден от 2 кралски парка – Сейнт Джеймс Парк* и Грийн Парк*.

Сейнт Джеймс Парк* (St. James’s Park) – намира се източно от двореца и се разполага на 230 декара площ. В него има езеро с два малки острова.

Грийн Парк* (Green Park) – намира се северно от двореца и се разполага на 190 декара площ.

През 1703 година дукът на Бъкингам, Джон Шефилд построява своя лондонска резиденция, която нарича ‘Бъкингамска къща’. През 1761 година крал Джордж III (1738-1820 година) я купува като подарък за съпругата си Шарлот. През 1774 година къщата била преименувана на ‘Къщата на кралицата’.

‘Бъкингамската къща’, картина от 1710 годинаСнимка: en.wikipedia.org

Бъкингамският дворец, картина от 1837 годинаСнимка: en.wikipedia.org

Архитектът Джон Наш я трансформира в дворец по поръчка на крал Джордж IV (1762-1830 година) през 20-те години на 19-ти век. С нанасянето на кралица Виктория (1819-1901 година) в него през 1837 година, Бъкингамският дворец започва да изпълнява функцията на официална лондонска резиденция на британските монарси, нещо което продължава и до наши дни!

Снимка: www.eonline.com

Последната по-съществена промяна извършена в двореца е от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тя засегнала източната му част, където се намира и добре известния балкон, от който кралското семейство традиционно поздравява народа.

Дворецът е с размери 108 на 120 метра и е висок 24 метра, заемайки площ от близо 77 000 квадратни метра. Има 775 помещения, сред които 92 кабинета, 52 спални, 19 държавни стаи, 188 стаи за персонала и 78 бани. На територията му се разполагат също полицейски участък, пощенска служба, басейн и кино.

Тронната залаСнимка: cdn.londonandpartners.com

Балната зала често пъти е определяна като гордостта на двореца. Това е най-голямото помещение в целия дворец с размери 36.6 на 18 метра и височина от 13.5 метра. Първото мероприятие, което се отбеляза в нея е през 1856 година по повод края на Кримската война (1853-1856 година). През 1883 година Голямата бална зала е първото помещение, което се сдобива с електричество. През следващите 4 години постепенно целият дворец бива оборудван и днес на територията му светят повече от 40 000 крушки.

Балната залаСнимка: tfeanda.files.wordpress.com

Особено известна е и така наречената Картинна галерия, в която са изложени творби на световноизвестни художници като Рембранд, Вермеер и Рубенс.

Картинната галерияСнимка: cdn.ltstatic.com

Както вече споменахме в двореца има 188 стаи за персонала, като той самият включва над 800 души – от готвачи, домашни прислужници и градинари до часовникари и хора, чиято работа е да сменят Знамето на Съюза (Union Flag) с Кралския Стандарт (Royal Standard) и обратно в зависимост от това дали кралицата се намира в двореца или не. Това ще рече, че ако над двореца се вее Знамето на Съюза, кралицата отсъства, а ако е Кралският Стандарт, кралицата е в резиденцията си.

Интересно е, че тук се намира и една от най-богатите колекции на работещи часовници в света – повече от 350!

Със своята площ от 160 декара градината към Бъкингамския дворец е най-голямата частна градина на територията на цял Лондон. Разполага с площадка за хеликоптер, езеро и тенис корт. Тя е дом на 30 различни вида птици, над 350 вида диви цветя, някои от които изключително редки.

Снимка: www.grangehotels.com

Всяка година кралицата посреща близо 50 000 госта по повод на различни градински партита, приеми и тържества.

Говорейки за Бъкингамския дворец не може да не споменем и популярната 45-минутна церемония по смяна на караула. В периода април-август тя се осъществява всеки ден, а в периода септември-март през ден.

Любопитен факт свързан с двореца е ‘инцидентът’ от началото на 80-те години на миналия век. Какво се случва тогава? Рано сутринта на 9-ти юли 1982 година англичанинът Майкъл Фаган незабелязано успява да преодолее охраната на двореца. Влиза в спалнята на кралица Елизабет II и сяда на единия край на леглото ѝ. От срещата няма пострадали, но в момента, в който кралицата забелязала натрапника незабавно напуснала стаята си. Първоначално на Фаган му е повдигнато обвинение за виното, което преди това откраднал, но по-късно е оттеглено, тъй като му била назначена психиатрична оценка. В края на същия месец мъжът е настанен в клиника, където прекарва следващите 6 месеца, след което бива освободен.

От 1993 година насам част от Бъкингамския дворец е отворена за посетители в периода 22-ри юли 1-ви октомври, като по това време на годината кралицата не се намира в двореца.