Стрес и напрежение – причини за отслабване на имунитета

1
174
Добави коментар
borola
borola

Стрес и напрежение – все по-често съпътстващи проблеми, които се оказват фактор за отслабване на имунитета. Може да се каже, че стресът е болестта на модерното общество. Повишените нива на стрес и напрежение все по-често се приемат за нещо нормално и малцина си дават сметка, че те са причина за редица заболявания.

Американско проучване доказва, че стресираният организъм има слаба имунна система и е податлив на често боледуване. Според проучването при стресови ситуации се повишава рискът от възпалителни и инфекциозни процеси, главоболие, мигрена, високо кръвно налягане, проблеми с щитовидната жлеза, диабет и още много други. Една от причините е, че при стрес се повишава освобождаването на стресовия хормон кортизол, който е от изключително значение за засилването на защитния имунен отговор на организма. Когато това се случва прекалено често здравето на човек може значително да се увреди. Изследователският екип установява още, че отрицателният ефект върху имунитета се дължи, освен на кортизола, също и на хормоните, които се отделят от надбъбречните жлези при стрес – епинефрин и норепинефрин.

Хората подложени на стрес и напрежение са по-податливи на настинка и грип

Други проучвания във връзка с ефекта на стреса върху имунната система показват, че хората подложени на повишено напрежение са по-уязвими и податливи на настинка и грип. Също така, хората изложени на стрес оздравяват по-бавно от тези, при които напрежението не съпътства делниците им.

Как да намалим стреса?

Намаляването на стресовите нива е един от най-ефективните начини за поддържане правилната функция на имунната система. Според научни изследвания, когато се намалят стресовите нива, чрез релаксация и ежедневна физическа активност се повишава имунитета и се подобрява физическото и психическото здраве. Представяме ви доказани методи за отпускане:

Релаксация чрез дишане

Дишане с „цяло тяло“ или – при вдишване, коремът да изпъкне максимално напред, а при издишване да се вдлъбне максимално обратно. Също така не трябва да задържате дъха си. Вдишването и издишването трябва да става бавно и дълбоко. Общо около осемдесет пъти на ден.

Стоп на лошите мисли

Когато човек има проблеми е изложен на още по-голям стрес, затова е хубаво в края на деня да извикате в съзнанието си всичките проблеми и след това да ги освободете с позитивни мисли. Легнете, отпуснете се, обърнете нагоре длани. Затворете очи и предизвикайте позитивните мисли, които да заместят проблемите. Следвайте правилото – всеки проблем си има решение. Когато сте отпуснати и отпочинали много по-правилно ще разрешите проблема и съответно ще намалите стреса.

Смехът – най-приятният начин за повишаване на имунитета

“Смехът е здраве!” Кой от нас не обича да се смее искрено и от сърце? Когато се смеем повишаваме по естествен начин имунитета. Този процес се осъществява благодарение на механизмите, които потискат отделянето на стресовият хормон (кортизол). Любопитен факт, е че специалисти са установили, че след гледането на комедия нивото на стресовите хормони спада значително. Същевременно се повишава броя на имунните клетки. По време на смях се увеличават Т- и B клетките, които повишават защитата срещу вируси, бактерии и гъбички. Освен това смехът понижава кръвното, подобрява апетита, кръвообращението и притокът на кислород.

При стрес и напрежение, природата се грижи за доброто състояние на имунитета

В комбинация с ежедневния смях и техниките за релаксация, за ефективно подпомагане на имунната система специалистите на програма Имунитет приканват да заложите на безспорния лидер за укрепване на имунитета Имунобор/Imunobor®. Той представлява рационална комбинация от четири взаимодопълващи се съставки, които подпомагат изложения на стрес и напрежение организъм. Всяка капсула на Имунобор съчетава в себе си силата на високопречистените екстракти от Котешки нокът, По деарко, Мака и Йерба Мате. Прецизно дозирани, те укрепват организма, попаднал в капана на стреса. При редовен и продължителен прием на Имунобор броят и активността на белите кръвни телца, борещи се с инфекциите, се повишава, общото здравословно състояние се подобрява и тонусът се вдига. Имунобор има отлична поносимост и е напълно безвреден дори при дълговременна употреба.

Преглеждания:
4