Как да Сформираме Цена за Продукт | Ценообразуване | xStore

1
218
Добави коментар
dreamers
dreamers

Знаеш ли, че повече от 90% от онлайн купувачите инвестират време за сравняване на цените? Ценообразуването на продуктите докосва почти всеки аспект от бизнеса ти за електронна търговия, от паричен поток до марж на печалба, но с толкова много начини за ценообразуване на продукт е объркващо да се знае коя стратегия да се използва. В този пост ще ти разкажем как да цениш продукта си в шест лесни стъпки.

Стъпка 1. Работи с точни данни за конкурентни цени

Според Lemonstand, 60% от всички онлайн купувачи посочват цената като един от най-важните фактори, влияещи върху решенията за онлайн покупки. Клиентите използват сравнителни уеб сайтове, така че има смисъл да знаеш как твоите конкуренти настройват цените на продуктите си, нали? Но как можеш да намерите точни данни за конкурентни цени?

Един от начините е да използваш платформа, която има възможност да събира, анализира и сравнява ценовите данни. Това ти дава информацията, от която се нуждаеш, за да вземеш решения относно ценовите структури и дава възможност за растеж. Например, като познаваш ценообразуването на конкурентите си, можеш да популяризираш продукта си. Използването на автоматизиран софтуер за проследяване на конкурентите, като Prisync, може да спести време и да увеличи продажбите ти. С този тип софтуер можете да разгледаш отделни продукти, за да видиш как твоите ценови мерки са насочени към конкурентите.

Стъпка 2. Не се притеснявай за промени в ценообразуването във твоя каталог

Някои фирми смятат, че ако увеличат или намалят цените за един продукт или шепа продукти, те трябва да променят цените в целия си каталог. Нека те уверим, че това не е така. Вместо това можеш да персонализираш ценообразуването си за всеки отделен продукт. Увеличи или намали ценообразуването си въз основа на търсенето на пазара или ценообразуването на конкурентите, но помни: важно е да не намаляш цените си твърде ниски, рискуваш да намалиш печалбите си. От друга страна, ако повишиш цените на продуктите си твърде високо, рискуваш да загубиш продажбите си и потребителите да потърсят конкуренцията с по-ниски цени.

Стъпка 3. Използвай подходящия модел за ценообразуване

Ценообразуване в психологията:

Ценообразуването в психологията насърчава клиентите да вземат решение за покупка, основаващо се на емоционален, а не логически подход. Правилото от 100 е пример за модела за ценообразуване на психологията, при който клиентите са склонни да купуват повече продукти, определени на $ 11.99, в сравнение с продуктите, определени на $ 12.00, въпреки че разликата в разходите е само $ 0.01. Психологията зад това е, че клиентите са склонни да се съсредоточат върху първия номер в цената, а не върху последната.

Пакетно ценообразуване :

С модела за ценообразуване на пакети продаваш няколко продукта на по-ниска цена, отколкото ако клиентът е купувал продукта поотделно. Тази стратегия увеличава възприемането на стойността в очите на клиента, тъй като плаща по-малко на продукт, но също така работи и за увеличаване на средната стойност на поръчката. Като бонус, това също е отличен начин да прехвърлиш непродадените продукти от инвентара си.

Стъпка 4. Поддържай комуникацията между отборите

Промените в цените влияят и на отношенията. Ето защо е толкова важно да се поддържат отворени линии на комуникация между екипи, доставчици и служители, които са изправени пред клиентите. Клиентите са склонни да видят увеличението на цената на продуктите като справедливо, когато компанията съобщи пряко промяната, така че да бъде колкото е възможно по-прозрачна в комуникациите ви с клиентите. Това е особено важно, ако увеличаваш цените.

Стъпка 5. Поддържай положителна цена за стойност

Клиентите искат да знаят, че купуват продукт, който има положителна стойност. Те искат да се чувстват като че ли получават повече, отколкото плащат. Всъщност има повече общо с възприеманата стойност (мнението на клиента за стойността на продукта), а не реалната пазарна стойност. Можеш да се увериш, че клиентите знаят стойността на твоят продукт, като напишат уникално предложение за стойност за всеки от твоите продукти. Предложението за стойност на продукта, описва целевия потребител проблемът, който продуктът решава и защо продуктът ти е по-добър от всички останали. 

Стъпка 6. Обърни внимание на промоционалното време

Знаеш ли, че 91% от потребителите проверяват имейлите си поне веднъж на ден? Или че 86% от потребителите са направили покупка в резултат на имейл, който са получили? Времето може да има огромен ефект върху откритите тарифи, затова е важно да намериш най-доброто време за изпращане на имейлите си. Като цяло, най-добрите дни за изпращане на имейли са делничните дни (от понеделник до четвъртък), докато уикендите не са толкова надеждни, тъй като хората са на почивна вълна. Що се отнася до времето на деня, късната сутрин през седмицата са пиковите часове за отваряне на имейли.

Току-що се научи да цениш продуктите си в шест лесни стъпки. Сега, разгледай нашата публикация за това как да оптимизираш правилно онлайн магазина си: Съвети за добро вътрешно оптимизиране (On-Page SEO)