Диабетна ретинопатия – причини, симптоми и начини за контрол

2
179
Добави коментар
borola
borola

Диабетна ретинопатия – причини, симптоми и начини за контрол

Диабетна ретинопатия е прогресиращо заболяване на очите, усложнение на диабета. В своите най-ранни стадии може да не засяга зрението, но с течение на времето може да доведе до загуба на зрение и слепота на двете очи. Зрителното нарушение при диабетна ретинопатия се дължи на проблемите с оросяването на ретината. Съдовете, които я кръвоснабдяват, са изключително фини, а хронично високата кръвна захар е сериозна предпоставка за увреждането им.

Диабетна ретинопатия – разпространение и форми

Диабетната ретинопатия е най-честото очно заболяване при диабетиците. Броят на засегнатите расте с всяка година. По-често се установява у хора с диабет тип 2, който обикновено засяга хора със затлъстяване. Диабетната ретинопатия е водеща причина за слепота – годишно се регистрират до 25 000 нови случая на слепота при пациенти на възраст от 20 до 74 години.

Очното заболяване може да се прояви в няколко форми на ретинална патология:

непролиферативна диабетна ретинопатия
пролиферативна диабетна ретинопатия
диабетен макулен оток

С течение на времето диабетната ретинопатия може да доведе до слепота. Заболяването е нелечимо, въпреки че терапията може да забави неговото начало и прогресия. Комплексните грижи за ретината и периферните кръвоносни съдове са от ключово значение за опазване зрението на диабетиците.

Причини за поява на диабетна ретинопатия

Поддържането на високи нива на глюкоза в кръвта за дълъг период от време е основна причина за развитие на заболяването. Последствията върху ретината и ретиналните съдове се изразяват в:

повишаване пропускливостта на съдовите стени
преминаване на кръвна плазма от съдовите стени към ретината
намаляване и постепенно запушване просвета на съдовете

Влошеното кръвоснабдяване на ретината се означава като исхемия. В началните стадии диабетната ретинопатия се означава като непролиферативна. При продължителна исхемия се изграждат нови, но нефункционални кръвоносни съдове в ретината, които да компенсират затрудненото ѝ оросяване. Процесът се означава като съдова пролиферация или неоваскуларизация. Затова в напредналите фази се говори за пролиферативна диабетна ретинопатия.

Симптоми на диабетна ретинопатия – как протича заболяването?

В ранните етапи заболяването протича безсимптомно. Поради това се препоръчва извършване на редовни профилактични прегледи при специалист, особено за хората с диабет.

Появата на симптоми при диабетна ретинопатия обикновено засяга и двете очи. Най-честите оплаквания включват:

поява на тъмни петна пред очите
замъглено зрение
нарушено централно зрение
отслабено нощно виждане (кокоша слепота)
трудност при възприемане на цветове

Кои са рисковите фактори за развитие на очното заболяване?

Не само високата кръвна захар поставя диабетиците пред риск от диабетна ретинопатия. За повишаване на опасността съдействат и фактори като:

повишен холестерол
високо кръвно налягане
бременност
тютюнопушене
дългата продължителност на диабетното състояние
лош контрол над диабетното заболяване

Превантивната грижа е най-добрият способ за овладяване на диабетната ретинопатия

Уврежданията при напреднала диабетна ретинопатия са необратими. Навременното откриване и лечение е важно за забавяне на развитието ѝ. Както споменахме най-добрият способ за контрол над очните заболявания е навременната профилактика. Всички диабетици трябва редовно да проследяват зрението си при офталмолог.

Препоръчителната превантивна грижа включва снабдяване на ретината с необходимите пигменти и антиоксиданти за очи и поддържане на съдовото здраве. За целта като идеално превантивно и допълващо лечението средство при диабетна ретинопатия е Околут Комби/Ocolut® Combi. Съставът му включва най-важните пигменти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и мощния антиоксидант проантоцианидин.

Околут Комби е първият продукт на българския пазар, който съдържа уникалната комбинация от всички необходими на зрението пигменти и антиоксиданти. Четирите мощни съставки осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Околут Комби предпазва и възстановява съдовете на ретината и подобрява кръвоснабдяването в зрителния анализатор. Продуктът заздравява капилярите, предпазва окото от стареене и подобрява зрението.

Околут Комби се препоръчва при висок риск от очни заболявания като превантивна мярка и допълващо средство при лечение на съдова патология. Околут Комби е идеалното природно средство при на катаракта, късогледство и повишено очно налягане. Приемът му се препоръчва още при синдром на компютърното око, сухота в очите и намалено нощно виждане.

Околут Комби се предлага под иновативната формула VGcaps – растителни капсули, подходящи за вегетарианци и вегани. Дозира се по 1 капсула, веднъж дневно след хранене.

Преглеждания:
4