Солна стая – за да сме здрави!

1
256
Добави коментар
biomall
biomall

Защо солната стая стана толкова популярна?

Солта винаги е била за човека един от основните продукти, които употребява. Солните мини са се охранявали по-добре и от златните, което е разбираемо, все пак солта се е използвала не само за обогатяване на вкусовите качества на храната, но и за лечение на организма. Халотерапията е изцеление на човека чрез вдишване на солни пари, познати от стотици години на човечеството. Днес този способ се практикува много често, затова е важно да знаем за кого е полезна солната стая, какви са показанията и противопоказанията за този метод на лечение.

Солена стая: за кого е полезна?

Изобщо не е задължително да ходим в санаториум и да търсим солни пещери в планините, за да получим всички необходими процедури. Стаите, облицовани със солни блокове, са много разпространени днес и можем да получим оздравяващ ефект, като се запишем за процедурите. Но първо, нека разгледаме темата по-обстойно.

Солна стая – показания и противопоказания

И така, за кого е полезен микроклиматът на солните стаи?

Разглеждайки показанията за халотерапията и нейните противопоказания, трябва да кажем, че много професионалисти казват, че процедурите са като алтернатива на медикаментите при възникване на патологични процеси, леки астматични прояви, особено на началния стадий на болестта. Бронхитите от хроничен тип, ремисиите, недостатъчният обмен на въздух в белите дробове – всички тези болести могат да се овладеят. Но стадият на белодробна недостатъчност не трябва да е повече от втори. Бронхиална астма – тук няма противопоказания за солната стая, а показанията са много положителни. Болестите в периода на непълна ремисия или след обостряне могат да се лекуват със солната стая. Кожни болести като фурункулоза, различни екземи, лишеи също се лекуват много успешно с този метод. Солната стая, чиито ползи и противопоказания се разглеждат особено внимателно при нарушения на артериалното налягане, може да подобри много кръвообращението. Особено полезни са процедурите за хора с хипертонични показатели.

Интересно! Солната стая помага за отслабване и това е потвърден известен факт. Благодарение на подобряването на обмяната на веществата, на общото здраве на организма и на подобряване на храносмилателните процеси микроклиматът на стаята оказва благотворно влияние и „стартира“ процесите за горене на мазнините.

Ползата и вредата на солните пещери се изучава много подробно, при това народното лечение отдавна препоръчва да се посещават такива стаи, ако човек го мъчат неврози, нарушено кръвообращение, депресии и се наблюдава нарушение на щитовидните функции.

Вредата на солната стая!

При всичките си ползи солената стая има и някои особености. Дали солната стая е полезна, или е вредна, решавате Вие, но Ви съветваме да се въздържате, ако имате заболяване като:

Белодробно заболяване в периода на обостряне; Висока температура; Обща интоксикация на организма; Туберкулоза (в която и да е степен). Дори остатъчните изменения на тъканта на белите дробове е противопоказание за посещение на солна стая; Диагностицирани емфиземи на ранни и всякакви други стадии; Хипертония 2-3 степен; Коронарна недостатъчност; Заболяване на бъбреците.

Процедурите се забраняват категорично при кръвоизливи, неопределени форми на образувания. Между другото, зависимите от наркотици и алкохол хора също не се препоръчва да посещават солни стаи, както и хората, които страдат от страх от затворени пространства (клаустрофобия).

Солни стаи – какво казват лекарите?

Дали са лоши, или добри солните стаи, мнението на лекарите е еднозначно – това е нещо полезно. На всеки е познат изразът „Всичките болести са от нерви“, което може да забравим завинаги, ако около нас има солна стая. Уникалната атмосфера е като истинска солна пещера, която помага да забравим за главоболията и да възстановим дихателните функции на организма си.

Ако искате да знаете дали солната стая ще е полезна за Вас и Вашите деца, отзивите на лекарите не оставят съмнения – полезна е за всички! Кога и как помага халотерапията на децата и на възрастните?

В постоперативния период; За възстановяване на имунитета; За ускоряване оздравяването в периода на сериозни заболявания; За укрепване на костната система.

Освен това солните стаи са уникално обеззаразяващо средство, сравнимо с кварцовото облъчване. Но докато сините лампи убиват всички микроби, солите пълнят въздуха с йони на натрий, хлор и други полезни елементи.

Солна стая за бъдещи майки

Солната стая при бременност е истинска панацея срещу всички беди. Да, първо трябва да се консултирате с лекар за това дали е противопоказна за Вас. Ако не е, давайте смело. От какво може да Ви избави солната стая в периода на бременността Ви?

Токсикоза (особено в ранната бременност); Отоци, причина за които не са бъбречни заболявания; Спад в настроението; Болки в гърба; Проблеми с гръбнака (ако не са провокирани от заболяване на костите); Периодични болки в корема; Прекалено гадене и световъртеж.

Ако нямате възможност да посещавате солна стая, може да си пригодите нещо подобно и вкъщи без проблем, като си сложите в стаята солна лампа. Най-важното е задължително да попитате наблюдаващия бременността Ви лекар за противопоказания.

Солна пещера/стая – полезна за всички!

Отговорът на въпроса с какво е полезна солната стая за здравето е следният: стимулира метаболизма и обменните процеси в организма, благодарение на което се активира процесът на изхвърляне на токсичните елементи, които се заменят с природни йони с натурален произход.

Почасовата терапия помага да се избавим от много дребни и не толкова дребни проблеми. Солта е природен източник на огромно количество необходими за живота на човека компоненти: от натрий до йони на сребро. А това значи, че терапията е полезна дори и при такива „неизлечими“ болести като синдрома на хроничната умора.

Нямате време да идете до някой морски бряг през почивните дни? Няма страшно. Три сеанса в солна стая ще вдигнат на крака дори и най-измъчените от града мениджъри. Защо точно три? Защото подобряването на здравето настъпва още след третото провеждане на процедурите. И между другото, терапията за деца въздейства много различно от тази за възрастни!

Децата и солта!

Искате ли да си направите експеримент? Запишете се заедно с детето си на такава процедура. Солните стаи са много полезни за децата, ако няма противопоказания и лекарите позволяват. Но помнете, че няма да можете да се отпуснете и да се погрижите за самите себе си, а ще трябва да наглеждате детето си. Работата е там, че солта е природен енергетик за децата. Настроението им се повишава, започват да се чувстват много добре и буквално заразяват всички около себе си с оптимизма си.

Освен настроение, солната пещера е най-добрата алтернатива на лекарствата при такива болести при децата като:

Проблеми с дихателната система; Повишена емоционална възбудимост, агресия; Често лошо настроение; Болести на опорно-двигателния апарат (халотерапията заменя солните вани за ускоряване срастването на счупвания и други проблеми); Сезонни простудни заболявания; Ринити; Алергични екземи.

Ако детето Ви е започнало да се изморява бързо в периода на растеж, дъщеря Ви често променя настроенията си и просто в дома Ви има напрежение, солната стая за деца е изходът от тази ситуация. Не бързайте да купувате антидепресанти и други лекарства, пробвайте първо народните средства – солта.

Солната стая е лечение в естествена солна пещера. Но такава пещера, за съжаление, не може да се намери, така че се поинтересувайте къде и как може да преминете през процедурите.

Най-важното за солта: на какво действа солната стая? Тя въздейства положително при хипертония, намалява главоболието, шума в главата. При десет дневен курс на лечение по 1 час на ден се понижава диастоличното и систоличното налягане; При лека форма на астма. Но само ако лечението се започне на началните етапи и не е в период на обостряне. Солната стая при астма е много полезна, парите прочистват дихателните пътища, като убиват болестотворните бактерии, а освен това оздравяват целия организъм. При аденоиди – използва се като спомагателно, а не като основно лечение. В случай че процесът на възпалението е напреднал, не може да се мине без операция, но възстановителният период след нея протича много по-бързо. И ако солната стая при аденоиди се използва регулярно, няма да има нужда от инжекции за в бъдеще. Искате да свалите някой и друг килограм? Не губете време с таблетки и диети! Най-добрият изход е солната стая. За отслабване това е идеалният вариант. Да подобрите здравето си, да се избавите от излишните килограми и отоците и просто да успокоите нервите си приятно и полезно. Стартирайки и ускорявайки процесите на метаболизма, солната стая помага да се избавите не само от мазнините, но и от много други вредни вещества. Помага ли при алергия? Да! Но ако алергията е провокирана от хронични заболявания, посещението на солни стаи е категорично забранено. Ако посещавате солна стая при артериална хипертензия и паралелно с това приемате медикаменти, състоянието може да се влоши, така че се посъветвайте първо с лекаря си! Цитомегаловирусът и солната стая са заклети врагове. Херпесът не може да бъде излекуват с медикаменти, но солта го прави. Разбира се, ако не е в напреднал стадий. Това става благодарение на свойството на солта да убива повечето вируси в организма. Саркоидозата е нещо страшно. Но не се отчайвайте, ако около Вас има солна стая. Халотерапията при саркоидоза има много положително въздействие, дори и да е в много напреднал стадий. Изследванията потвърждават, че при системно вдишване на солните пари състоянието на болния се подобрява.