Сухота в устата – причини и трайно решение на проблема

1
181
Добави коментар
borola
borola

Сухота в устата или т.н. ксеростомия се характеризира с липсващо или много слабо отделяне на слюнка. Защо се появява ксеростомията и кои са методите за справяне с нея?

Появата на сухота в устата често е признак на стоматологичен проблем

Слюнката има комплексно действие. Съществена е нейната роля в процеса на храносмилане чрез съдържащите се в нея ензими. Тя способства и за премахването на остатъци от храна, неутрализира действието на киселините и така предпазва зъбите от образуване на кариеси. Освен това има антибактериално действие, поддържа нормални стойности на киселинност в устната кухина и способства за цялостното дентално здраве. Когато слюноотделянето e липсващо или намалено, рискът от заболяване на зъбите и венците многократно се увеличава.

Липсата на слюнка или недостатъчното слюноотделяне е познато като ксеростомия. Според стоматолозите, ксеростомията се наблюдава при голям брой пациенти, които съобщават за появата на проблема обикновено при рутинен профилактичен преглед.

Сухотата в устата не е заболяване, а симптом на такова

Причините за поява на неприятното усещане може да бъдат най-различни. Ксеростомията може да бъде резултат от страничен медикаментозен ефект или наличието на по-сериозно заболяване. В зависимост от това тя бива първична (като резултат от наличието на дадено заболяване) или вторична (медикаментозна).

Хората, страдащи от ксеростомия съобщават и за други съпътстващи орални проблеми

Сред тях са чувство за постоянна жажда, трудно преглъщане, нарушени вкусови усещания, болки в гърлото, лош дъх и проблеми с говора. Често при ксеростомията езикът е зачервен и груб и се появяват ранички в устата. При липса на слюнка е характерно изсъхване на кожата вътре и извън устата, напукани устни и разраняване на крайчетата на устата. Отсъствието на слюнка може да има отрицателно отражение и върху зъбите като развитие на кариеси, пулпити и др.

Една от най-честите причини за поява на ксеростомия е свързана със страничните ефекти от приема на медикаменти

Приемът на диуретици, бета-блокери, калциеви антагонисти, аcе-инхибитори, невролептици, антидепресанти, аналгетици, миорелаксанти, антибиотици, опиати и кортикостероиди може да предизвика сухота в устата. Механизмът им на действие е свързан основно с нарушаване на водно-електролитния баланс и директно действие на центъра на слюноотделянето. Поради това, че възрастните хора приемат големи количества медикаменти, ксеростомията е явление, което се среща най-често сред тях.

Като причина за ксеростомията, специалистите посочват и усложнения в резултат на диабет, анемия, цистит, ревматоиден артрит, хипертония, вирусни инфекции (заушка) и др.

Обезводняването при висока температура, прекалено потене, диария и кръвозагуба, също може да са причини за поява на сухота в устата. Състоянието може да се дължи и на химиотерапията и оперативното отстраняване на слюнчените жлези. Ксеростомия възниква и при увредени нерви, отговарящи за слюноотделянето, намиращи се в главата или врата.

Сухота в устата е проблем, който засяга голяма част от хората, носещи зъбни протези

Протезирането е една от главните причини за поява на сухота в устата. Характеризира се с намаляване количеството на отделената слюнка, поява на лош дъх и афти в устата или по езика.

Сухота в устата при хора със зъбни протези се развива най-вече когато са налице още предразполагащи фактори. Сред тях са диабет, пушене или дъвчене на тютюн, прием на медикаменти, предизвикващи сухота в устата и др. При всички случаи, това състояние не бива да се пренебрегва, а срещу него трябва да се вземат своевременни мерки.

Успешно и дълготрайно решение при сухота в устата

Проблемът със сухотата в устата изисква консултация със стоматолог и търсене на първопричината за нейната поява, особено когато се касае за първична ксеростомия.

Независимо каква е причината за появата на сухота в устата, проблемът може да бъде решен с природния продукт Инсадент/Insadent®. Продуктът се прилага с успех както при първична, така и при вторична (медикаментозна) ксеростомия. Съставките, съдържащи се в Инсадент – екстракт от Царевична коса и фолиева киселина, усилват продукцията на слюнка и намаляват нейната гъстотата. Приемът на Инсадент има доказан позитивен ефект върху устната кухина, като се ползва успешно за лечение и профилактика на гингивит и пародонтоза. При тези две заболявания, Инсадент се приема по 1 течна капсула 2 пъти дневно, непосредствено преди хранене. За постигане на оптимален ефект, специалистите препоръчват употреба на продукта в продължение на 3 месеца. При други състояния, Инсадент се дозира по 1 до 2 капсули дневно. Като естествен продукт, Инсадент е практически безвреден и може да се приема продължително време.

диабет, лош дъх, сухота в устата, устна кухина, устна хигиена