【Отрова】 Лабиринт • Цена | Ciela.com

1
128
Добави коментар
Ciela.com
Ciela.com

Новата ярка звезда на латиноамериканската проза Саманта Швеблин (р. 1978) е усвоила добре уроците на своите славни предшественици Маркес, Борхес, Кортасар. 

„Отрова“ започва като традиционен трилър с мистични елементи, но аржентинските корени на авторката бързо избиват на повърхността и измамно ясният линеен сюжет обраства с буйните клони на магическия реализъм и на екохоръра. 

Швеблин внася в повествованието напрежение, съспенс, на които би завидял и Лъвкрафт, и показва човешката памет не просто като капан, а като изоставена къща с прилични на лабиринти коридори, където се стрелкат и подрънкват с окови призраците на онези, които някога сме обичали и мразели.

Финалът на романа е отворен – вие ще решите дали да вярвате в реалността на сюжета, или да го приемете като плод на предсмъртни халюцинации. Едно обаче е безспорно – държите в ръцете си творба на голяма, самобитна, истинска писателка.

„Отрова“ е сред финалистите на Международния „Ман – Букър“ за 2017 г., най-престижното литературно отличие след Нобеловата награда. През 2017 г. е удостоен с наградата „Шърли Джаксън“ за най-добър психотрилър, а Саманта Швеблин е включена от сп. „Гранта“ в списъка на 22 най-добри млади испаноезични писатели.

Предстои да излезе екранизацията на романа с режисьор Клаудия Льоса, номинирана за „Оскар“ и носителка на „Златна мечка“.