Безсъние при менопауза – как да го преборим?

1
212
Добави коментар
borola
borola

Появата на безсъние при менопауза е един от най-често срещаните и неприятни симптоми, съпътстващи този период. Как да си осигурим спокойни нощи – прочетете в редовете по-долу.

Докато е в активна детеродна възраст, жената преминава през редица житейски етапи, в които сънят се нарушава
Пубертет

Хормоналните промени у девойките причиняват изменения в циркадния ритъм и цикъла сън/бодрост. Това означава, че през този период младите жени са предразположени да стоят будни до по-късно и имат нужда от повече сън.

Предменструален синдром

Регулярните скокове и спадове в нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон в седмицата преди менструацията, често нарушава ритъма на съня.

Бременност

Бременните жени трябва да се справят не само с хормонални колебания, но и с всички настъпващи чисто физически изменения. Те директно разрушават навиците на сън – например повишаване на теглото, нарастване размерите на корема и необходимостта да се спи предимно по гръб. Жените в следродилен период трябва да се преборват с оперативни последствия след раждането, които пречат на спокойния сън.

Менопауза

По-сериозните проблеми със съня започват при навлизане в менопауза. Тя настъпва в различен момент за отделните жени, но най-често когато жената навлезе в 50-те си години. По това време яйчниците окончателно преустановяват производството на естроген и прогестерон и повече не настъпват менструация и овулация.

Безсъние при менопауза – едно от най-неприятните смущения

Хормоните пряко повлияват настроението, емоциите и съня, а влиянието им се засилва с възрастта. Данните сочат, че 60% от жените в постменопаузалния период и около 80% от дамите в пременопауза изпитват сериозни нарушения със съня. В основата им стои допълващото се влияние на няколко фактора, сред които намаленото производство на улесняващия съня хормон мелатонин (биологично активно вещество, което регулира биологичния часовник и играе ролята на вътрешен синхронизатор и жизнен хармонизатор) и смущаващите съня менопаузални симптоми.

Смущенията през климактериума включват горещи вълни, чести промени на настроението и емоциите, обилни нощни изпотявания, ниско либидо и тревожност. Тези неразположения се проявяват в период от поне пет години и силно повлияват съня. В някои случаи дори могат да доведат до сериозни състояния на безсъние и продължителна невъзможност за заспиване.

Безсънието при менопауза носи изключителни негативни последици върху женското здраве. Липсата на сън възпрепятства изпълнението на ежедневните задачи, води до понижен тонус, отпадналост и нервност.

Богати на мелатонин храни, които спомагат за преодоляване на безсъние при менопауза

Череши – освен, че са изключително здравословни, в тях се съдържа високо количество мелатонин.
Банани – в тях се съдържа високо количество магнезий и калий, които помагат за отпускането на мускулите, което също улеснява процеса на заспиване. В техния състав също така присъства незаменимата аминокиселина L-триптофан, от която се синтезира мелатонин.
Топло прясно мляко с лъжица мед – така приготвена, напитката съдържа високо количество от незаменимата аминокиселина L-триптофан.

4 лесни стъпки за преборване на безсъние при менопауза

Проветрявайте редовно спалното си помещение и го поддържайте прохладно. Осигурете си методи за разхлаждане, в случай, че менопаузалните симптоми ви събудят нощем – студена напитка или съд със студена вода. С тях наблизо ще се разхладите по-бързо и ще имате възможност да заспите отново преди да сте се разсънили.
Избирайте подходящо спално бельо. Избягвайте тежки или пухкави завивки, а ползвайте такива от по-леки материи – проветриви и бързо съхнещи. Опитвайте се да се предпазвате от претопляне нощем.
Опитайте нетрадиционните методи на акупунктурата. Този древен китайски метод на лечение ползва специфични игли за активиране на определени енергийни точки. Крайният ефект е балансиране на хормоналните нива и отделяне на повече ендорфини за регулиране на промените в настроението.
Доверете се на изпитаните природни продукти. Можете да използвате традиционни и доказали се с времето методи за овладяване симптомите на менопаузата.

Върнете си спокойния сън по време на менопауза с изцяло природен продукт!

Програма Женско здраве е специално създадена, за да отговори на нуждите на всяка дама във важните периоди от живота ѝ. Специалистите от програмата откликват на всички здравни въпроси на дамите, посредством възможността за онлайн консултация. Ще я намерите на интерактивния сайт на програма Женско здраве, заедно с още качествена здравна информация.

Срещу безсъние при менопауза, жените могат спокойно да се доверят на природния продукт Феминорм Лека Нощ/Feminorm® Good Night. Той осигурява мощна комбинация от фитоестрогени (доказано действащи и безвредни растителни аналози на естествените женски хормони) и мелатонин.

Феминорм Лека Нощ е разработен именно с цел овладяване на безсънието и тревожността при менопауза. Резултатите от приема му показват успешно и цялостно благоприятно влияние за нормализиране на хормоналните нива у жените и елиминиране на менопаузалните симптоми.

Приемът на Феминорм Лека Нощ е изключително лесен и икономичен. Дозира се по 1-2 капсули вечер, 30-60 минути преди сън. Напълно безвреден продукт, който няма странични ефекти.

Преглеждания:
5