Ранна менопауза – какво е необходимо да знаем?

1
260
Добави коментар
borola
borola

Появата на ранна менопауза в живота на дамите се дължи на редица фактори. Кои са те и как да поддържаме здравето си в периода на менопауза, научете в тази статия.

Какви промени настъпват през периода на менопауза?

Менопаузата е свързана с множество промени в организма. През този период се понижава способността на яйчниците да произвеждат женски полови хормони (естрогени) и да отделят годни за оплождане яйцеклетки. За да се потвърди настъпването на същинската менопауза при жената, трябва да липсва менструален цикъл в продължение на 1 година.
В периода на менопауза може да се наблюдава влошено мускулно състояние, свързано с рязко понижаване на хормон-продуциращи функции на яйчниците. Други характерни смущения през менопаузата са поява на тревожност, депресия, безсъние, горещи вълни, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.

Един от най-големите рискове за здравето на жената в менопауза е прогресивната генерализирана загуба на мускулна маса и мускулна сила. Състоянието е познато под името саркопения. То се дължи на намален синтез на мускулните белтъци, поради ниска физическа активност и намаления внос на аминокиселини. Най-често саркопения се наблюдава при жените над 64-годишна възраст (22,6%). При дамите над 80-годишна възраст – достига до 31%.

Менопаузата настъпва обикновено около 50-годишна възраст. Съществуват някои случаи, в които климаксът може да започне значително по-рано. Влизането в критическа възраст преди навършване на 40 години се нарича ранна менопауза.

Кои са най-честите фактори за поява на ранна менопауза?

Според специалистите един от основните провокиращи фактори за поява на ранна менопауза е начинът на живот. Приемът на нездравословни храни, лишаването от сън и като цяло нездравословен начин на живот, стават предпоставка за настъпване на ранен климакс.

Преждевременната менопауза може да бъде вследствие на генетична предразположеност. Ако майката е влязла в периода твърде рано, това увеличава риска от същото състояние при дъщерята с 50-70%. Други предразполагащи фактори за преждевременно прекратяване на яйчниковата дейност са подлагане на лъче- или химиотерапия, хирургическо премахване на матката и прекомерен стрес.

Като основни и най-чести фактори за настъпване на ранна менопауза можем да посочим:

Промени в хормоналния статус – намалено производство на естрогени и други хормони
Промяна в начина на живот и хранене, понижена физическа активност, нисък прием на белтъци и въглехидрати с храната
Дефицит на Витамин D

Кои са симптомите на ранна менопауза?

В този период, при жените се наблюдават всички признаци, бележещи менопаузата. Сред тях са безсъние, изпотяване, проблеми в настроението, раздразнителност, изсушаване на кожата, напълняване в областта на корема, талията, бедрата и ханша.

Какви рискове крие преждевременната менопауза?

Основният риск в периода на ранна менопауза е състоянието на намалена костна плътност и здравина – остеопороза. Друго притеснение на жените в този период, което може да се причисли към дерматологичните проблеми, е появата на бръчки. Те са свързани с характерната липса на еластичност на кожата, вследствие на намаленото производство на естрогени. В околоочната област, както и по ръцете е възможно да се наблюдава наличие на пигментни петна. При преждевременна менопауза се увеличава рискът от атеросклероза, тъй като понижените естрогенни нива водят до загуба на еластичността на кръвоносните съдове.

При ранна менопауза – погрижете се за здравето и женствеността си!

Да се понесат ограниченията и симптомите на климактериума не е лесно. Менопаузата е изпитание, в което важно и обнадеждаващо значение има възможността за разчитане на качествена и достъпна помощ. Програма Женско Здраве предлага природна подкрепа за жените, навлизащи, или вече в период на менопауза. Продуктите от фамилия Феминорм ви предоставят силата на природните аналози на синтетичните хормонални препарати.

Серия Феминорм осигурява плавен и спокоен преход от половата зрялост към заслужения отдих на женския организъм. Ние предлагаме изцяло природни продукти, с които според индивидуалните нужди и преобладаващите симптоми лесно може да запазите качеството на живот и самочувствието си.

Продуктите от фамилия Феминорм осигуряват грижи във всички аспекти за поддържане на личния живот в менопаузалния период. Те съдържат оптимално количество фитоестрогени, които компенсират хормоналния недостиг през менопаузата и оказват протективно действие върху женския организъм. Фитоестрогените, наподобявайки основните женски полови хормони – естрогени, имат сходно на тях действие и нормализират менопаузалните оплаквания. Изследванията на действието им безспорно доказват способността им да поддържат доброто физическо състояние на женската полова система.

Преглеждания:
5