Странният случай на Константин Каменаров :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
154
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Сред вихъра от подвизи на парламентарното мнозинство в гласенето на изборните правила потъва без внимание един съдебен процес, който има значение не само за подсъдимия. Делото е на генералния директор на Българската национална телевизия, който обжалва на втора инстанция условната присъда на Софийския районен съд от 1 година и 3 месеца за шофиране след употреба на алкохол.

В понеделник съставът на Софийския градски съд отложи за пореден път делото заради неявяване на Константин Каменаров, който е представил болничен лист (от 14 до 22 февруари). Напразно се яви свидетелката д-р Иванова, която бе призована именно по искане на защитата и разпитът й се отложи.

Този коментар не поставя под съмнение заболяването на Каменаров. Но болничният лист бе придружен с изричното желание на подсъдимия да участва в съдебното заседание. Прокурорът и защитата единодушно поискаха да не се дава ход на делото, защото ако то бъде приключено в отсъствието на Каменаров, това би било съществено процесуално нарушение, тъй като той е заявил желание да присъства. И съдът прие, че

отсъствието на подсъдимия е процесуална пречка да се гледа делото

Това всъщност е четвъртото или петото неявяване на Каменаров в съда. Делото в Софийския градски съд започна през май 2018 г. и можеше да приключи за две съдебни заседания, ако той не отсъстваше. В началото посочи като пречка заетостта си с участието на БНТ в Евровизия. След това – ангажименти с подготовката на отразяването на световното първенство по футбол. През октомври не се яви по друга причина, но даде съгласие съдебното заседание да се състои без него. През ноември заради заболяване на адвоката му Каменаров прецени, че няма да се яви без защитника си. Съдът обаче този път го глоби с максималния размер на санкцията – 1000 лв. и го предупреди, че е на границата на злоупотреба с право и че съдът ще реши делото му в негово отсъствие. През януари най-сетне дойде в съдебна зала, но защитата поиска изслушване на лекарката, която е извършила изследването на кръвната проба . Ввчера свидетелката дойде, но Каменаров го нямаше. И заболяването му отложи делото за 13 март.

Всичко това е в рамките на процесуалния закон, но заслужава внимание, защото е предизвикано до голяма степен от поведението на подсъдимия. А в случая той е генерален директор на националната телевизия. И

това дело е ключът към неговата съдба на генерален директор

Според Закона за радиото и телевизията членове на управата на БНТ и БНР, какъвто е и генералният директор, не могат да бъдат лица, осъждани за умишлени престъпления от общ характер. Taĸa, aĸo присъдата на Каменаров влезе в сила – при потвърждаване от СГС, той ще попадне в хипотезата на несъвместимост и ще трябва да напусне поста. В случая не е от значение дали наложеното от съда наказание „лишаване от свобода“ ще бъде условно или ефективно. Ако обаче бъде наказан с пробация или глоба, той ще може да запази поста си.

Това означава, че в момента БНТ се управлява от генерален директор, чието най-близко бъдеще не подлежи на прогноза. Освен че работи в тази несигурна ситуация – потенциален източник на стрес, той взема решения, които може да се наложи да не изпълнява. БНТ е телевизията, която се издържа с обществен ресурс, би следвало да се отличава от останалите телевизии и част от предаванията все още оцеляват независимо от усилията на програмния директор Емил Кошлуков да се разправи с територии на публицистика и културна тематика.

Така че трудно е да бъде отминаван с махване на ръка фактът, че обществената телевизия се управлява от генерален директор с неясна съдба – и заради обективните постижения на редица предавания, и заради фалшивите внушения на други.

Странно е, че Каменаров не иска процесът да приключи по-бързо, а го бави чрез процедурни възможности. Може би се опасява от потвърждение на присъдата, а докато отлага – мандатът му тече. Ако тази инстанция обяви различна присъда от първата, прокуратурата може да протестира пред Върховния касационен съд като последна инстанция, което също ще позволи на Каменаров да довърши целия период на генерален директор.

 Съвсем настрана оставям етичния проблем – че публична личност си позволява да хваща кормилото след употреба на алкохол. Независимо от количеството и комбинацията със „златен корен“, разтворен в етилов алкохол (обяснението на Каменаров за наличието на 1,6 промила в кръвта). И колкото и наложителни да са били обстоятелствата.