Тръмп отложи повишението на митата за Китай :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще забави увеличаването на американските мита за китайски стоки благодарение на „продуктивните“ търговски преговори и че той и китайският президент Си Дзинпин ще се срещнат, за да подпишат споразумение, ако напредъкът продължи.

Изявлението на американския президент е най-ясният знак за това, че Китай и Съединените щати се приближават към споразумение за прекратяване на продължилата месеци търговска война, която забави световния растеж и разтревожи пазарите.

Тръмп планираше да повиши тарифите на китайския внос в САЩ на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%, ако не бъде постигнато споразумение между двете най-големи икономики в света до петък, 1 март.

Преговорите обаче продължават от няколко седмици насам и изглежда има напредък, коментират агенциите.

След седмица преговори, които продължиха през уикенда, Тръмп заяви, че тези тарифи няма да се покачват засега. В свой туит той каза, че е постигнат напредък в различни области, включително защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, услугите и валутата.

В резултат на това той написа: „Ще отложа увеличението на митата на САЩ, което сега е насрочено за 1 март. И двете страни постигат прогрес, планираме среща нависоко равнище с президента Си в Мар-а-Лаго, за да подпишем споразумение. Много добър уикенд за САЩ и Китай!“.

Мар-а-Лагое курорт, собственост на президента Тръмп, във Флорида, където двамата държавни мъже са се срещали и преди.

Тръмп не коментира дали има нов краен срок за завършване на преговорите, но е споменал пред губернатори в Белия дом, че до седмица-две очаква „големи новини“.